Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 3 tips over de WAZO uit onze Masterclass
De Wet arbeid en zorg (WAZO) omvat verschillende betaalde en onbetaalde verlofregelingen voor medewerkers. Omdat de verschillende verlofregelingen deels verschillende voorwaarden kennen en het daarmee voor jou soms complex kan zijn, organiseerden mijn collega Melanie Wesdorp en ik onlangs de Masterclass WAZO. Met meer informatie over de voorwaarden, maar ook over het verwerken van WAZO-uitkeringen in Daywize en Nmbrs en het aanvragen van een WAZO-uitkering in het UWV-Werkgeversportaal.
Nieuwsgierig naar de inhoud? Later dit jaar organiseren we nog een Masterclass WAZO, online, dus schrijf je zeker in! Maar hier alvast 3 tips over de WAZO en verlofregelingen die er tijdens de afgelopen Masterclass uitsprongen.
Door Laura van Alst, Arbeidsjurist
Heeft een medewerker een nieuwe baan en nog recht op een deel (betaald) ouderschapsverlof, dan kan hij dit restant meenemen naar een nieuwe werkgever. Als oude werkgever ben je verplicht om op verzoek van de medewerker een verklaring af te geven, waaruit blijkt op hoeveel ouderschapsverlof de medewerker nog recht heeft. Een simpele notitie of e-mail volstaat. Kan de oude werkgever geen verklaring uitreiken, bijvoorbeeld vanwege een faillissement, dan moet de nieuwe werkgever vertrouwen op het eigen verhaal van de medewerker. Je kunt het saldo resterend ouderschapsverlof namelijk niet opvragen bij het UWV.
Het UWV kan het restant betaald ouderschapsverlof uitbetalen aan de nieuwe werkgever. Als nieuwe werkgever moet je hiervoor een betaalverzoek indienen bij het UWV. Er is geen nieuwe verlofaanvraag nodig. Het UWV berekent de hoogte van de uitkering bij de eerste aanvraag. Deze hoogte wijzigt niet meer, ook niet als de medewerker bij een nieuwe werkgever meer of minder loon krijgt. Neemt de medewerker extra weken verlof op, dan wijzigt de hoogte van de uitkering wél.
Het dashlet ouderschapsverlof in het salarissysteem Nmbrs heeft een update ondergaan. Tot voor kort kon je hierin alleen het (betaald) ouderschapsverlof verwerken. Nmbrs is nu echter zodanig uitgebreid dat je er ook het zwangerschaps- en bevallingsverlof en het aanvullend geboorteverlof in kunt verwerken en het bijzonderverlof kunt registreren.
Ben je op zoek naar een systeem waarmee je ook medewerkeraanvragen kunt doen en overzichten kunt realiseren, dan is een HR-informatiesysteem zoals Daywize wellicht iets voor jou.
Voor een zwangere medewerker die ziek wordt heeft het UWV in bepaalde gevallen een vangnetregeling. Afhankelijk van het moment van ziekte en of de ziekte verband houdt met de zwangerschap en/of de bevalling, kan dit de medewerker recht geven op een Ziektewetuitkering. Het UWV neemt in dat geval de loonkosten van jou als werkgever over. Let op! Meld de ziekmelding tijdig, in ieder geval binnen de UWV-termijnen, omdat het UWV anders een boete van maximaal € 455 oplegt.
De Sociaal Economische Raad (SER) vindt de huidige verlofregelingen van de WAZO te complex en onoverzichtelijk. Ze is voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijk verlof. Weten wat die wet inhoudt en hoe dit nieuwe verlofstelsel het jou makkelijker moet maken? Lees mijn blog ‘Wat verandert er als de nieuwe Wet maatschappelijk verlof de WAZO vervangt?’.
Laura van AlstArbeidsjuristTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.v.alst@vitaconluteijn.nl
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
De Raad van State (RvS) ziet grote struikelblokken bij het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel en vindt dat de regering terug moet naar de tekentafel. Meer over het oordeel van de RvS en geconstateerde gebreken. In juni 2024 presenteerde het vorige kabinet het voorstel voor de Wet werkelijk rendement box 3 aan de RvS. Snel komen […]
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die schenken? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk