Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Zo voorkom je belastingrente voor aanslagen 2024
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2025 verlaagd naar 9% voor vennootschapsbelasting en naar 6,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline.
De Belastingdienst brengt je belastingrente in rekening als ze een aanslag oplegt na 1 juli volgend op het bewuste belastingjaar. Legt ze de aanslag over 2024 dus op na 1 juli 2025, dan ben je daarover belastingrente verschuldigd. De belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan start de berekening van de belastingrente 6 maanden na afloop van dat boekjaar.
In principe vergoedt de Belastingdienst geen belastingrente. Een uitzondering geldt wanneer de Belastingdienst langer dan een x aantal weken over de behandeling van je aangifte of verzoek om teruggave doet. Het aantal weken varieert tussen de 8 en 13 en is afhankelijk van het belastingtype. Voor vennootschaps- en inkomstenbelasting geldt een behandelingstermijn van 13 weken.
Heeft de Belastingdienst voor de behandeling langer dan het ervoor gestelde aantal weken nodig, dan krijg je belastingrente vergoed over de periode na 1 juli.
Belastingrente voorkom je in de basis door op tijd belastingaangifte te doen en dus ook op tijd eventuele wijzigingen door te voeren.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte vennootschapsbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar aangifte inkomstenbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.
Lukt het niet om op tijd je aangifte in te dienen, dan voorkom je belastingrente door een voorlopige aanslag aan te vragen tot het verschuldigde bedrag aan belasting.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.
Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan moet je de aanvraag hebben gedaan binnen 4 maanden na afloop van dat boekjaar.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.
Let op! Bij afwijkingen tussen de opgelegde aanslag en aanvraag voorlopige aanslag/aangifte brengt de Belastingdienst wél belastingrente in rekening over het verschil.
Weet je of vermoed je dat je nog belasting moet bijbetalen over 2024, kom dan nu in actie. Door nog vóór de deadlines om aanpassing van de voorlopige aanslag te verzoeken, voorkom je hoge bedragen aan belastingrente.
Wens je advies of heb je hulp nodig bij het indienen van een aangifte of aanvragen van een voorlopige aanslag? Bel of mail ons. We staan voor je klaar.
Actueel
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Per 1 juli 2025 veranderen deze regels voor HR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk