Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Werelddag Veiligheid en Gezondheid op het werk
28 april 2018 jongstleden was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Doel hiervan is aandacht vragen voor preventie. Het gaat daarbij niet alleen om de gezondheid en veiligheid van individuele werknemers te verbeteren maar ook de kosten van werkgerelateerde ziekten en sterfgevallen tot een minimum terug te brengen. EU-OSHA heeft de preventie van werkgerelateerde ziekten tot een beleidsprioriteit gemaakt.
Het aantal arbeidsongevallen is de afgelopen tien jaar met 25% afgenomen. Toch zijn er in Europa elk jaar nog 200.000 werkgerelateerde sterfgevallen.
Veel ziekten, waaronder kanker, ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, huidziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en geestelijke gezondheidsproblemen kunnen door het werk veroorzaakt of verergerd worden. Hoewel de onderliggende oorzaken van deze ziekten complex kunnen zijn, is van bepaalde soorten blootstelling op de werkplek bekend dat ze bijdragen aan het ontstaan of verloop van een ziekte. Het is van belang nauwkeurig vast te stellen wat de risico’s van blootstellingen zijn en hoe deze zich tot elkaar en tot eventuele veranderende werkpatronen verhouden.
Het bevorderen van een cultuur van risicopreventie en welzijn op de werkplek behoort tot de goede praktijken die u als werkgever kunt hanteren. Ook is het essentieel dat werkgevers hun risico’s beoordelen en beheersen en de hiërarchie van preventie in acht nemen.
Andere goede manieren om werkgerelateerde ziekten te voorkomen: proactieve monitoring ter voorkoming van ziekte. En het bevorderen van een gezondere werkplek, via activiteiten voor het stimuleren van gezondheid op het werk.
Eén van de manieren om te achterhalen welke risico’s er bij u als werkgever kunnen zijn is door een goede Risico Inventarisatie & Evaluatie (hierna RI&E) uit te voeren. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om iedere vier jaar een RI&E uit te voeren.
Het Nederlandse werknemersbestand veroudert: de pensioengerechtigde leeftijd wordt hoger, waardoor veel medewerkers langer zullen moeten doorwerken. Dit betekent voor hen dat zij een grotere kans op ziekte hebben. Om werkplekken duurzaam te houden is daarom een goed arbeidsomstandigheden en re-integratiebeleid van belang.
Voor medewerkers in de werkende leeftijd, met de diagnose kanker, zijn er minder re-integratiemaatregelen dan voor de aandoeningen aan het bewegingsapparaat en stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Het is van belang dat deze personen makkelijker kunnen revalideren, zowel om het welzijn te verbeteren als om de maatschappelijke en economische impact van de ziekte te beperken.
Voor u als werkgever is het van belang ervoor te zorgen dat er een goed beleid binnen uw organisatie wordt gevoerd rondom re-integratie en revalidatie.
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk