Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Werelddag Veiligheid en Gezondheid op het werk
28 april 2018 jongstleden was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Doel hiervan is aandacht vragen voor preventie. Het gaat daarbij niet alleen om de gezondheid en veiligheid van individuele werknemers te verbeteren maar ook de kosten van werkgerelateerde ziekten en sterfgevallen tot een minimum terug te brengen. EU-OSHA heeft de preventie van werkgerelateerde ziekten tot een beleidsprioriteit gemaakt.
Het aantal arbeidsongevallen is de afgelopen tien jaar met 25% afgenomen. Toch zijn er in Europa elk jaar nog 200.000 werkgerelateerde sterfgevallen.
Veel ziekten, waaronder kanker, ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, huidziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en geestelijke gezondheidsproblemen kunnen door het werk veroorzaakt of verergerd worden. Hoewel de onderliggende oorzaken van deze ziekten complex kunnen zijn, is van bepaalde soorten blootstelling op de werkplek bekend dat ze bijdragen aan het ontstaan of verloop van een ziekte. Het is van belang nauwkeurig vast te stellen wat de risico’s van blootstellingen zijn en hoe deze zich tot elkaar en tot eventuele veranderende werkpatronen verhouden.
Het bevorderen van een cultuur van risicopreventie en welzijn op de werkplek behoort tot de goede praktijken die u als werkgever kunt hanteren. Ook is het essentieel dat werkgevers hun risico’s beoordelen en beheersen en de hiërarchie van preventie in acht nemen.
Andere goede manieren om werkgerelateerde ziekten te voorkomen: proactieve monitoring ter voorkoming van ziekte. En het bevorderen van een gezondere werkplek, via activiteiten voor het stimuleren van gezondheid op het werk.
Eén van de manieren om te achterhalen welke risico’s er bij u als werkgever kunnen zijn is door een goede Risico Inventarisatie & Evaluatie (hierna RI&E) uit te voeren. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om iedere vier jaar een RI&E uit te voeren.
Het Nederlandse werknemersbestand veroudert: de pensioengerechtigde leeftijd wordt hoger, waardoor veel medewerkers langer zullen moeten doorwerken. Dit betekent voor hen dat zij een grotere kans op ziekte hebben. Om werkplekken duurzaam te houden is daarom een goed arbeidsomstandigheden en re-integratiebeleid van belang.
Voor medewerkers in de werkende leeftijd, met de diagnose kanker, zijn er minder re-integratiemaatregelen dan voor de aandoeningen aan het bewegingsapparaat en stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Het is van belang dat deze personen makkelijker kunnen revalideren, zowel om het welzijn te verbeteren als om de maatschappelijke en economische impact van de ziekte te beperken.
Voor u als werkgever is het van belang ervoor te zorgen dat er een goed beleid binnen uw organisatie wordt gevoerd rondom re-integratie en revalidatie.
Actueel
Hoe weet je of nieuw talent een perfecte match kan worden?
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is ‘die ene’ die precies past bij jouw vacature nagenoeg onvindbaar. Steeds belangrijker wordt daarom het ontwikkelpotentieel van een sollicitant. Wat kan diegene uiteindelijk voor jouw organisatie gaan betekenen? En daar kan een assessment je bij helpen. Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog Niet eerder was het zo’n uitdaging om aan personeel […]
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk