Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Voorkom intrekken betalingsregeling coronabelastingschulden
Tijdens de coronacrisis kon je organisatie ervoor kiezen om de betaling van belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Sinds 1 oktober 2022 moet je deze schulden aflossen. Voldoe je niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling, dan kan de Belastingdienst de betalingsregeling intrekken. De Belastingdienst heeft daar nog even mee gewacht, maar zal binnenkort dit proces starten.
Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 starten met het aflossen van hun coronabelastingschulden. Ongeveer 95.000 van hen liepen daarmee eind maart 2023 achter. En ongeveer 39.000 van de ondernemers liepen op dat moment ook achter met het betalen van lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022.
Wie gebruikmaakt van de betalingsregeling heeft als voorwaarden meegekregen om per oktober 2022:
Als je een betalingsachterstand had, dan ontving je daarover eerder al een brief van de Belastingdienst. Heb je nu nog steeds een betalingsachterstand, dan ontvang je vanaf 11 april 2023 de brief ‘Achterstanden betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis’ (en aangifte- en betalingsverplichtingen) van de Belastingdienst. Deze brief ontvangt je als je aan of beide van de volgende punten niet hebt voldaan:
Let op! De brief ‘Achterstanden betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis’ is jouw laatste aanmaning van de Belastingdienst.
In de brief staat niet hoe hoog je betalingsachterstand is, maar wel hoe je het bedrag kunt berekenen. Vragen over of problemen met de berekening? Neem hiervoor dan contact op met de Belastingtelefoon of stel je vraag per post. Ontvangt de Belastingdienst je vraag per post, dan onderneemt ze geen vervolgstappen totdat ze je vraag heeft beantwoord. Liever onze hulp? Dat kan natuurlijk ook. Bel of mail ons gerust.
Belangrijk: Heb je nog niets afgelost, dan staan in de brief wel het aantal termijnen dat je achterloopt én je termijnbedrag genoemd. Daarmee kun je vervolgens berekenen wat de betalingsachterstand is.
Eind maart 2023 hebben alle ondernemers met een coronabetalingsregeling een schuldenoverzicht ontvangen. Hierin werden vermeld:
De Belastingdienst verstrekt dit overzicht vanaf nu elk kwartaal.
Ook ondernemers met een betalingsregeling maar zónder een betalingsachterstand hebben het overzicht ontvangen en blijven het toegestuurd krijgen. Het overzicht geeft dan ook geen inzicht in het achterstandsbedrag, maar je hebt het wel nodig om een eventuele achterstand te berekenen. Hiertoe heb je begin april 2023 het betalingsoverzicht ‘Invorderingsrente bij betalingsregeling bijzonder uitstel’ ontvangen. Daarin stond onder meer een overzicht van betalingen die je vanaf 1 september 2022 hebt gedaan.
In de brief ‘Achterstanden betalingsregeling bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis (en aangifte- en betalingsverplichtingen)’ die je vanaf 11 april 2023 kunt ontvangen, maant de Belastingdienst je om binnen 14 dagen na dagtekening van de brief je betalingsachterstand in te lopen.
Goed om te weten: De brief heeft een dagtekening in de toekomst. Je hebt dus meer dan 14 dagen de tijd om te reageren. De reactietermijn verloopt hierdoor waarschijnlijk rond 6 mei 2023.
Loop je de betalingsachterstand niet (op tijd) in, dan ontvang je vanaf eind mei 2023 een beschikking van de Belastingdienst waarmee ze de betalingsregeling intrekt. Om invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten te voorkomen, heb je daarna nog 14 dagen de tijd om in één keer het hele bedrag van je coronabelastingschuld te betalen.
Belangrijk: Vanaf half juni 2023 start de Belastingdienst de invordering dan op.
Lukt het niet om aan de voorwaarden van de betalingsregeling te voldoen, dan heb je nog andere mogelijkheden om te voorkomen dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt. Zo kun je onder meer vragen om:
Belangrijk: Voor deze mogelijkheden gelden wel voorwaarden. Vraag de Belastingdienst of onze specialisten ernaar.
Bron: SRA
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk