Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vakantiedagen tijdens ziekte – Bouw je op? Moet je opnemen? En meer
Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op? En wat als die vakantiedagen op het punt van verjaren staan? Mag een zieke medewerker die vakantiedagen tijdens ziekte opnemen of kun je als werkgever eisen dat hij ze opneemt? De belangrijkste ‘good to knows’ over vakantiedagen van zieke medewerkers op een rij.
De opbouw van vakantiedagen loopt tijdens ziekte van een medewerker gewoon door. Neemt de zieke medewerker tijdens zijn ziekteperiode vakantie op? Dan mag je die uren wel van de opgebouwde vakantiedagen afschrijven.
Heeft een medewerker tijdens ziekte geen of minder recht op loon (bijvoorbeeld om hij zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt), dan bouwt hij ook geen of minder vakantierechten op.
Is een medewerker ziek op het moment dat hij vakantie zou opnemen, dan geldt die zieke periode niet als vakantie en mag je als werkgever geen vakantiedagen afschrijven. Tenzij de medewerker daarvoor toestemming geeft.
Meldt een medewerker zich ziek terwijl hij in het buitenland op vakantie is, dan kun je als werkgever eisen dat de medewerker een doktersverklaring afgeeft aan de bedrijfsarts.
Wil een zieke medewerker vakantiedagen tijdens ziekte opnemen, dan zijn hiervoor meestal mogelijkheden. De medewerker moet hierover dan wel eerst overleggen met jou als werkgever. Vervolgens moet de bedrijfsarts bepalen of de vakantie geen belemmering vormt voor het herstel van de medewerker.
Het kan zijn dat in verband met langdurige ziekte het loon van een zieke medewerker nog maar 70% bedraagt. De vakantiedagen zijn echter gebaseerd op het normale dienstverband en dus heeft een zieke medewerker voor vakantiedagen die hij opneemt tijdens zijn ziekteperiode recht op 100% loon.
Wil je als werkgever dat een zieke medewerker zijn vakantiedagen tijdens ziekte opneemt? Dat kan alleen als de medewerker daarmee instemt of wanneer je die optie vooraf schriftelijk overeen bent gekomen. Bovendien geldt dat deze mogelijkheid zich beperkt tot de bovenwettelijke vakantiedagen. De medewerker behoudt dus zijn recht op het minimumaantal wettelijke vakantiedagen.
Maak je als werkgever gebruik van een collectieve bedrijfssluiting voor een vakantieperiode, dan mag je ook van zieke medewerkers verlangen om tijdens die sluiting vakantiedagen op te nemen. Mits de medewerker in staat is om van zijn vakantie kunnen genieten en het niet nadelig is voor zijn herstel. Als de medewerker bezwaar wil maken, moet hij aantonen dat hij om medische redenen de vakantie niet kan opnemen en dan mag je de vakantiedagen niet in mindering brengen.
Is een medewerker na twee jaar nog ziek en stopt de loonbetalingsplicht maar bestaat de arbeidsovereenkomst nog, dan kan de medewerker zijn resterende vakantiedagen opnemen tegen 100% uitbetaling.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen van het voorliggende jaar vervallen officieel op 1 juli van het daaropvolgende jaar, mits je als werkgever de medewerker:
Dit geldt ook in geval van een zieke medewerker. Een zieke medewerker kan echter stellen dat hij de openstaande vakantiedagen niet kán opnemen, omdat hij om medische redenen niet van een vakantie zal kunnen genieten. Kan hij dit aannemelijk maken, dan vervalt zijn wettelijke vakantietegoed niet per 1 juli.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Deze wordt niet opgeschort als een medewerker ziek is, maar ook hier kan de medewerker bezwaar tegen maken. Door aan te tonen dat hij de vakantiedagen tijdens ziekte niet kan opnemen, omdat hij er niet van kan genieten of het niet bevorderlijk is voor zijn herstel.
Disclaimer: De in dit artikel gestelde punten gaan uit van standaard recht en regelgeving. Hierop bestaan uitzonderingen.
Bron: HR Academy
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk