Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vakantiedagen tijdens ziekte – Bouw je op? Moet je opnemen? En meer
Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op? En wat als die vakantiedagen op het punt van verjaren staan? Mag een zieke medewerker die vakantiedagen tijdens ziekte opnemen of kun je als werkgever eisen dat hij ze opneemt? De belangrijkste ‘good to knows’ over vakantiedagen van zieke medewerkers op een rij.
De opbouw van vakantiedagen loopt tijdens ziekte van een medewerker gewoon door. Neemt de zieke medewerker tijdens zijn ziekteperiode vakantie op? Dan mag je die uren wel van de opgebouwde vakantiedagen afschrijven.
Heeft een medewerker tijdens ziekte geen of minder recht op loon (bijvoorbeeld om hij zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt), dan bouwt hij ook geen of minder vakantierechten op.
Is een medewerker ziek op het moment dat hij vakantie zou opnemen, dan geldt die zieke periode niet als vakantie en mag je als werkgever geen vakantiedagen afschrijven. Tenzij de medewerker daarvoor toestemming geeft.
Meldt een medewerker zich ziek terwijl hij in het buitenland op vakantie is, dan kun je als werkgever eisen dat de medewerker een doktersverklaring afgeeft aan de bedrijfsarts.
Wil een zieke medewerker vakantiedagen tijdens ziekte opnemen, dan zijn hiervoor meestal mogelijkheden. De medewerker moet hierover dan wel eerst overleggen met jou als werkgever. Vervolgens moet de bedrijfsarts bepalen of de vakantie geen belemmering vormt voor het herstel van de medewerker.
Het kan zijn dat in verband met langdurige ziekte het loon van een zieke medewerker nog maar 70% bedraagt. De vakantiedagen zijn echter gebaseerd op het normale dienstverband en dus heeft een zieke medewerker voor vakantiedagen die hij opneemt tijdens zijn ziekteperiode recht op 100% loon.
Wil je als werkgever dat een zieke medewerker zijn vakantiedagen tijdens ziekte opneemt? Dat kan alleen als de medewerker daarmee instemt of wanneer je die optie vooraf schriftelijk overeen bent gekomen. Bovendien geldt dat deze mogelijkheid zich beperkt tot de bovenwettelijke vakantiedagen. De medewerker behoudt dus zijn recht op het minimumaantal wettelijke vakantiedagen.
Maak je als werkgever gebruik van een collectieve bedrijfssluiting voor een vakantieperiode, dan mag je ook van zieke medewerkers verlangen om tijdens die sluiting vakantiedagen op te nemen. Mits de medewerker in staat is om van zijn vakantie kunnen genieten en het niet nadelig is voor zijn herstel. Als de medewerker bezwaar wil maken, moet hij aantonen dat hij om medische redenen de vakantie niet kan opnemen en dan mag je de vakantiedagen niet in mindering brengen.
Is een medewerker na twee jaar nog ziek en stopt de loonbetalingsplicht maar bestaat de arbeidsovereenkomst nog, dan kan de medewerker zijn resterende vakantiedagen opnemen tegen 100% uitbetaling.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen van het voorliggende jaar vervallen officieel op 1 juli van het daaropvolgende jaar, mits je als werkgever de medewerker:
Dit geldt ook in geval van een zieke medewerker. Een zieke medewerker kan echter stellen dat hij de openstaande vakantiedagen niet kán opnemen, omdat hij om medische redenen niet van een vakantie zal kunnen genieten. Kan hij dit aannemelijk maken, dan vervalt zijn wettelijke vakantietegoed niet per 1 juli.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Deze wordt niet opgeschort als een medewerker ziek is, maar ook hier kan de medewerker bezwaar tegen maken. Door aan te tonen dat hij de vakantiedagen tijdens ziekte niet kan opnemen, omdat hij er niet van kan genieten of het niet bevorderlijk is voor zijn herstel.
Disclaimer: De in dit artikel gestelde punten gaan uit van standaard recht en regelgeving. Hierop bestaan uitzonderingen.
Bron: HR Academy
Actueel
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Voorjaarsnota 2025: wat zijn de belangrijke wijzigingen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk