Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Top 5 fiscale maatregelen uit de Voorjaarsnota 2023
Op vrijdag 28 april werd de Voorjaarsnota 2023 gepresenteerd. Het kabinet heeft daarin een aantal belastingmaatregelen opgenomen. Hieronder hebben we de vijf belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Ook vind je onderaan dit bericht een lijst met andere belastingmaatregelen uit de Voorjaarsnota 2023.
Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling bij bedrijfsopvolgingen in de inkomstenbelasting (DSR) verbeteren. Hiermee wil het kabinet zoveel mogelijk knelpunten voor ondernemers wegnemen. Dit zijn de voorgestelde maatregelen:
Let op!
Er is nog niet veel informatie beschikbaar over deze maatregelen. In juni 2023 komt er meer uitleg in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wil vanaf 2023 de volgende verbeteringen doorvoeren in box 3:
Tip!
Het nieuwe box 3-stelsel, gebaseerd op werkelijk rendement, wordt nog niet in 2023 ingevoerd maar pas op zijn vroegst in 2027. Dit was al eerder bekend, maar staat ook vermeld in de Voorjaarsnota 2023.
Als je stopt met je bedrijf, kun je soms een deel van de waarde van je bedrijfsmiddelen opzijzetten in een zogenaamde herinvesteringsreserve (HIR). Later kun je deze HIR gebruiken om een nieuw bedrijfsmiddel te kopen zonder belasting te betalen. Dit kan nu al makkelijker als je stopt door overheidsingrijpen, maar vanaf 2024 worden de voorwaarden nog verder versoepeld. Hierdoor wordt het ook makkelijker om gebruik te maken van de HIR voor onder andere boeren die stoppen.
Vanaf 2024 kun je geen korting meer krijgen op de inkomstenbelasting als je de voorlopige aanslag in één keer betaalt. Dit geldt al vanaf 2023 voor de vennootschapsbelasting.
Het kabinet gaat de doelmatigheid van het lage btw-tarief (9%) onderzoeken. In het bijzonder kijkt het kabinet naar de sierteelt, arbeidsintensieve diensten (zoals schilders, kappers en schoenmakers), cultuur (zoals boeken, musea en bioscopen) en logies (zoals hotels en campings). Het kabinet beslist vóór Prinsjesdag 2023 wat ze gaat doen. Als het kabinet beslist om het tarief af te schaffen of te verlagen, houdt het rekening met de gevolgen voor specifieke groepen.
In de Voorjaarsnota staan meer fiscale maatregelen. We noemen er een paar:
Let op!Deze maatregelen zijn nog voorstellen en moeten nog door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
De volledige Voorjaarsnota 2023 vind je hier.
Bron: SRA
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk