Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Thuiswerken over de grens: zo zit het met belasting en sociale zekerheid
Werken jouw medewerkers (deels) thuis in België of Duitsland? Of woon je zelf in het buitenland terwijl je in Nederland werkt? Dan krijg je te maken met complexe regelgeving over belastingheffing, sociale zekerheid en vaste inrichting. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid. De Benelux-landen en de EU werken aan nieuwe afspraken die het thuiswerken over de grens makkelijker moeten maken.
Het Benelux-Parlement heeft 15 aanbevelingen gedaan om grensoverschrijdend telewerken juridisch en fiscaal beter te reguleren. Onder meer:
Die 40%-drempel komt niet uit de lucht vallen: Frankrijk en Zwitserland hanteren deze al in hun gezamenlijke afspraken.* Binnen de Benelux is het nu wachten op implementatie van deze aanbevelingen.
Een belangrijk knelpunt bij thuiswerken over de grens is de vraag of een thuiswerkplek in het woonland van de medewerker kan leiden tot een vaste inrichting van de werkgever in dat land. Dit heeft namelijk gevolgen voor de vennootschapsbelasting.
Nederland en België hebben inmiddels verduidelijkt dat een vaste inrichting bij thuiswerk alleen aan de orde is als de werkgever de werkplek ter beschikking stelt én er sprake is van een zekere duurzaamheid. De medewerker moet dan structureel vanuit die plek activiteiten uitvoeren voor het bedrijf.
Met Duitsland zijn ook stappen gezet. Er is overeenstemming over het opnemen van een zogeheten drempelregeling in het belastingverdrag. Daarmee blijft het heffingsrecht volledig in het werkland (waar de werkgever is gevestigd) als een grenswerker jaarlijks maximaal 34 dagen thuiswerkt in het woonland. De wijziging zit nog in de goedkeuringsprocedure en moet per 1 januari 2026 ingaan. Ook het Duitse parlement moet nog formeel akkoord gaan.
Nederland werkt daarnaast aan het structureel opnemen van thuiswerkregelingen in belastingverdragen met buurlanden. Doel is om de fiscale gevolgen van hybride werken te beperken, met name voor grensarbeiders die regelmatig vanuit huis werken. De beoogde afspraken moeten voorkomen dat het heffingsrecht onbedoeld verschuift of dat deze medewerkers dubbel worden belast.
Per 1 juli 2023 geldt een nieuwe Europese kaderovereenkomst over sociale zekerheid bij grensoverschrijdend thuiswerken. Die maakt het mogelijk om tot 50% van de arbeidstijd thuis te werken in het woonland, zonder dat de sociale zekerheidswetgeving verschuift naar dat land.* Voorwaarde is wel dat werkgever en werknemer gezamenlijk kiezen voor toepassing van het werklandrecht via een A1-verklaring.
Nederland, België en Luxemburg hebben deze kaderovereenkomst ondertekend, samen met 16 andere EU-lidstaten. Duitsland heeft de overeenkomst (nog) niet ondertekend.
Werk jij met grensarbeiders of overweeg je medewerkers meer vrijheid te geven in waar ze werken? Dan is het slim om het volgende te doen:
De ontwikkelingen rondom thuiswerken over de grens kunnen directe gevolgen hebben voor je loonadministratie, belastingafdracht en sociale zekerheidsverplichtingen. Heb je hierover vragen of wil je dat we met je meedenken in beleid en opvolging? We helpen je graag.
* De 40%-drempel gaat over belastingheffing. Voor sociale zekerheid geldt in de EU een aparte regeling waarbij tot 50% thuiswerken is toegestaan.
Bron: Taxence
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk