Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Strengere regels voor turboliquidatie per 15-11-2023
Op 15 november 2023 treedt de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking. Deze wet moet schuldeisers beter beschermen, door van de bestuurder van de bv meer inzicht te eisen in de financiële afwikkeling van de beëindigde bv. Na 15 november 2023 zal het daardoor meer werk vergen om een bv te turboliquideren. Overweeg je een turboliquidatie? Dan kan het dus interessant zijn dit nog vóór de 15e te doen.
Door Anne Brosens-Samson, Juridisch adviseur, en Johan Sangers, Fiscalist
Een turboliquidatie is een praktische manier om een rechtspersoon te beëindigen. Je kunt deze vorm van liquidatie toepassen, als er op het moment van ontbinden geen baten zijn. Een turboliquidatie is mogelijk als de rechtspersoon nog schulden heeft.
Heeft een bv geen baten meer, dan neemt de algemene vergadering van aandeelhouders een besluit tot ontbinding. De bv houdt dan direct op te bestaan. Dat snelle karakter is de ‘turbo’ in een turboliquidatie. Op grond van de nieuwe wet blijft het mogelijk om te turboliquideren, maar na de liquidatie moet de bestuurder van de bv wel nog financiële informatie verstrekken aan de schuldeisers.
Baten zijn activa, ofwel bezittingen. Je kunt denken aan:
In de praktijk wordt vóór een (turbo)liquidatie vaak actief toegewerkt naar een situatie waarin er geen baten meer zijn op het tijdstip van ontbinding van een bv:
Zijn er op het moment van de gewenste ontbinding nog baten, dan kan een turboliquidatie vanuit juridisch perspectief niet worden toegepast. Maar wat nou als een bv bijna leeg is? Dan kan het interessant zijn om te kijken of een turboliquidatie toch mogelijk is. Denk daarbij aan een situatie waarin schuldeisers akkoord gaan met een beëindiging buiten faillissement. Een mogelijkheid kan ook zijn om een crediteurenakkoord aan te bieden.
Een schuldeiser kan in geval van een turboliquidatie de ontbinding van een bv aanvechten, maar alleen als de bv op het moment van de liquidatie een bate had. Kan de schuldeiser bewijzen dat er ten tijde van een bate was, dan zal de rechter de vereffening heropenen. De meeste schuldeisers hebben echter onvoldoende informatie om een heropening van de vereffening bij de rechter te kunnen afdwingen.
Maar zelfs als een vereffening wordt heropend, levert het een schuldeiser meestal weinig op. Vaak blijkt na heropening namelijk dat er meer schulden dan baten zijn en dan is een vereffenaar alsnog verplicht om het faillissement van de geliquideerde bv aan te vragen. De kans dat een schuldeiser dan nog iets ontvangt is doorgaans klein.
Schuldeisers hebben nu een slechte positie bij een turboliquidatie, omdat zij geen inzicht hebben in de financiële afwikkeling van een bv. Per 15 november 2023 geldt met de nieuwe wet een verantwoordingsplicht én bekendmakingsplicht na een turboliquidatie. Dat moet schuldeisers meer inzicht geven, zodat zij beter in staat zijn om hun positie te verdedigen en actie te ondernemen tegen een geturboliquideerde bv.
De nieuwe wet verplicht het bestuur van een geliquideerde bv om binnen twee weken na ontbinding financiële informatie bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Het gaat om:
En voor dat laatste punt is een mededeling dat het ontbrak aan activa of financiële middelen niet voldoende. Je moet de achterliggende reden(en) kenbaar maken.
Nadat je bij een turboliquidatie de vereiste informatie bij het handelsregister hebt gedeponeerd, moet je als bestuur eventuele schuldeisers hiervan direct schriftelijk persoonlijk op de hoogte stellen.
Aandachtspunt voor bestuurders is, dat een turboliquidatie grond kan zijn voor (bestuurders)aansprakelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als bepaalde schuldeisers met selectieve betaling worden uitgesloten of als je tegengaat dat onderzoek wordt gedaan naar bestuurdersaansprakelijkheid, paulianeuze rechtshandelingen of faillissementsfraude.
Het ontbinden van een bv heeft fiscale gevolgen, zoals:
Bij het ontbinden van een dochtermaatschappij binnen een grotere structuur spelen ook fiscale aspecten. Bijvoorbeeld als de aandelen van de te ontbinden bv in handen zijn van een andere bv. Er kan zich ondanks de deelnemingsvrijstelling een aftrekbaar liquidatieverlies voordoen.
Heb je vragen over een turboliquidatie of ander ontbindingstraject of wil je weten wat met het oog op de tijdelijke nieuwe wetgeving wijsheid is? We helpen je graag. Bel of mail ons en we gaan samen na wat voor jouw situatie het meest voordelig werkt.
Anne Brosens-SamsonJuridisch adviseurT 0314 369 111E a.brosens@stolwijkkelderman.nl
Johan SangersFiscalistT 0314 369 111E j.sangers@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Voorjaarsnota 2025: wat zijn de belangrijke wijzigingen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk