Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Stel dga-loon vast met de gebruikelijkloonregeling
Ben je als directeur-grootaandeelhouder (dga) werknemer van je eigen vennootschap, dan valt jouw loon onder de gebruikelijkloonregeling. Hoe stel je een acceptabele hoogte vast en waar moet je rekening mee houden?
De gebruikelijkloonregeling houdt in dat je als aanmerkelijkbelanghouder wordt geacht een loon te krijgen dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van je arbeid. Ga bij het vaststellen van de hoogte van het dga-loon uit van:
Kun je aannemelijk maken dat het salaris van de werknemer met het hoogste loon, hoger is dan 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, dan wordt het gebruikelijk loon voor de dga vastgesteld op de loonhoogte van de meest vergelijkbare dienstbetrekking, ook als 100% van dat loon lager is dan € 51.000. We noemen dit de tegenbewijsregeling.
Per 2023 geldt er geen doelmatigheidsmarge van 25% meer. Je kunt dus niet zoals in 2022 het dga-loon vaststellen op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.
Heb je met de Belastingdienst een afspraak gemaakt over de hoogte van het gebruikelijk loon en heb je daarbij gebruikgemaakt van de doelmatigheidsmarge? Dan blijft deze afspraak staan. Dit geldt dan echter niet voor 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, maar voor 100% daarvan. Het gebruikelijk loon van de dga is in 2023 dan het 100%-loon.
Tip: Verlaag gebruikelijk loon met alternatieve loonelementen
Het gebruikelijk loon van een dga wordt belast in box 1. Het nominale belastingtarief daarvan loopt al snel op tot 49,5% en het effectieve belastingtarief is in de hoogste belastingschijven vaak hoger. Het is daarom meestal lucratief om het gebruikelijk loon zo laag mogelijk te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met onbelaste (kosten)vergoedingen en verstrekkingen of de bijtelling voor privégebruik van een auto of fiets van de zaak. Het zijn wél loonelementen, maar je kunt er het loon in geld mogelijk lager mee houden.
Let op: Bij vaststelling van het gebruikelijk loon moet je ook rekening houden moeten met eventuele pensioenbijdragen.
Per 2023 geldt er geen wettelijke uitzondering meer voor lager gebruikelijk loon voor innovatieve start-ups. Heb je hier in 2021 of 2022 voor het eerst gebruik van gemaakt, dan mag je dit maximaal drie jaar voortzetten. Voorwaarde is dat je gedurende die looptijd aan de daarvoor gestelde voorwaarden voldoet.
De Belastingdienst redeneert dat een dga-loon lager dan het gebruikelijk loon onder omstandigheden mogelijk is. Hierbij valt te denken aan situaties met startende bv’s of bv’s die structureel verlies lijden. Uitgangspunt is in principe dat het loon niet lager is dan het wettelijk minimumloon. Toch kunnen er zakelijke gronden zijn om uit te gaan van een loon lager dan dat. Bij twijfel is het verstandig om hierover contact op te nemen met de Belastingdienst. Dit doe je via het formulier Verzoek vooroverleg. Via de checklists bij het formulier kom je aan de weet welke informatie je in je verzoek moet vermelden.
Onze fiscalist en lonenspecialist Erwin ten Holder helpt je graag. Bel 0314 741 166 of mail naar e.t.holder@stolwijkkelderman.nl.
Bron: SRA
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk