Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Q&A – Antwoord op veel gestelde vragen Box 3 stelsel
Er bestaat veel praktische onduidelijkheid over box 3. Daarom een overzicht van een aantal van de meest gestelde vragen over het Box 3 stelsel en de antwoorden hierop.
Nee, niet precies. Wel bestaat er een uitgewerkt plan van het huidige demissionaire kabinet. Een eerste belangrijke aanzet was de zogenoemde contourennota voor box 3-heffing op basis van werkelijk rendement in 2022. In september 2023 verscheen vervolgens een concreet internetconsultatievoorstel. De vele reacties daarop hebben begin 2024 geleid tot een aanpassing. Het is afwachten wat het nieuwe kabinet gaat doen.
Het is nog steeds de bedoeling dat het nieuwe stelsel per 1 januari 2027 in werking treedt. Om deze deadline haalbaar te houden, moet het wetsvoorstel uiterlijk aanstaande Prinsjesdag worden ingediend. En daaraan voorafgaand moeten nog allerlei andere voorstellen worden gedaan en toetsingen plaatsvinden. Met de huidige stand van de kabinetsformatie lijkt uitstel van een nieuw Box 3 stelsel tot 2028 daarom niet ondenkbaar. Zeker als een nieuw kabinet keuzes zou maken die fors afwijken van het conceptwetsvoorstel dat er nu ligt.
Hierover gaat komende jurisprudentie van de Hoge Raad hopelijk meer duidelijkheid geven. In ieder geval houdt het nieuw voorgestelde Box 3 stelsel geen heffing meer in over forfaitaire inkomsten. Met het nieuwe stelsel zou de Belastingdienst belast heffen over het daadwerkelijke inkomen, zij het dat dit ook inkomen kan zijn bestaande uit waardestijgingen die nog niet door verkoop van bijvoorbeeld aandelen zijn gerealiseerd.
Of dit laatste mogelijk strijdig kan zijn met het EVRM, is de vraag. In ieder geval is belastingheffing over gerealiseerde inkomsten dat niet.
Bij ongerealiseerde inkomsten zou dat wellicht aan de orde kunnen zijn bij het eigen huis dat in waarde stijgt. Als je dan de belasting niet kunt betalen, zou strijdigheid misschien gesteld kunnen worden. Maar juist daarvoor geldt in het nieuwe Box 3 stelsel dat de Belastingdienst de inkomsten nog wel forfaitair bepaalt en dat systeem kennen we in Nederland al vele jaren.
Om te beginnen is dit geen vrije keuze. Om bezittingen als ondernemingsvermogen in box 1 aan te kunnen merken, moet je o.a. voldoen aan de eis dat je het bezit in de onderneming gebruikt. Zowel in box 1 als in het vernieuwde Box 3 stelsel worden straks de werkelijke inkomsten belast. In box 1 gebeurt dit nu al en volgens het voorgestelde wordt ook vastgoed in de nieuwe box 3 belast met vermogenswinstbelasting.
Zowel in box 1 als box 3 is straks sprake van een heffing bij daadwerkelijke realisatie van het inkomen. Wat dat betreft is er dan weinig verschil. Wel kent box 1 voor winst bijvoorbeeld de mkb-winstvrijstelling en kent het toekomstige Box 3 stelsel die niet. Tegelijkertijd zal er misschien net als nu een tariefverschil bestaan, maar daarover is nog niets bekend.
Nee. De Belastingdienst heeft verzoeken om ambtshalve vermindering bij mensen die geen bezwaar hebben ingediend tegen box 3 afgewezen. In het kader van de MB+-procedure is in de vier uitgekozen zaken voor de proefprocedure net de motivering bij het bezwaarschrift ingediend en dat bezwaar wordt nu behandeld. Vast staat dat deze bezwaren worden afgewezen en vervolgens wordt beroep ingesteld. Het kan nog geruime tijd duren voor over deze kwestie een eindoordeel wordt geveld.
Dit betreft andere vragen dan in de MB+-procedures. Het gaat vooral over het rechtsherstel dat na het kerstavondarrest is geboden. De Hoge Raad heeft aangegeven dat mensen die het oneens zijn met het geboden rechtsherstel omdat dit volgens hen niet ver genoeg gaat, die vraag weer kunnen voorleggen aan de rechter. Dat kon en kan bij aanslagen waarvan de bezwaartermijn nog niet was verstrekken via regulier bezwaar en in andere gevallen via een verzoek om ambtshalve vermindering.
Los van deze gevallen, waren er ook lopende procedures bij lagere rechters toen de Hoge Raad het kerstavondarrest wees. Ook daarin speelde de vraag of het rechtsherstel voldoende is/was. Een aantal van deze zaken ligt nu bij de Hoge Raad en daarin is conclusie gewezen.
De hoop is dat met deze zaken duidelijk wordt of de rechtsherstelwet en overbruggingswet EVRM-proof zijn. Als dat in bepaalde gevallen niet zo blijkt te zijn, is de hoop dat de Hoge Raad aangeeft hoe het werkelijke inkomen in zijn algemeenheid moet worden berekend als je een beroep wilt doen op een werkelijk lager inkomen.
Dat is niet in zijn algemeenheid te zeggen, omdat nog onduidelijk is wat de Hoge Raad gaat beslissen. Zolang je meent dat het werkelijke inkomen lager is dan het forfaitaire box 3-inkomen dat aan de aanslag ten grondslag ligt, bestaat de mogelijkheid dat de aanslag naderhand te hoog blijkt te zijn. Ter behoud van rechten zou je dan bezwaar kunnen maken. In alle gevallen waarin het werkelijke inkomen overduidelijk hoger ligt, is dit zinloos als het box 3 betreft.
Bron: SRA
Actueel
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Voorjaarsnota 2025: wat zijn de belangrijke wijzigingen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk