Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Lokale overheid | VNG Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024
Gemeenten zijn steeds vaker slachtoffer van hacking en de risico’s nemen toe. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daarom met haar Informatiebeveiligingsdienst (IBD) het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 gepubliceerd. Met dit rapport wil de VNG gemeenten ondersteunen bij het inzichtelijk maken en managen van hackingrisico’s. We hebben de hoofdlijnen voor je op een rij gezet.
Als gemeentelijke organisatie heb je doorgaans te maken met drie kwetsbaarheden op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming:
De beschikbaarheid van informatie is essentieel van je organisatorische processen en dienstverlening. Hoe uitvoeriger en sneller de input, des te efficiënter en effectiever je output. Het is dan ook geen wonder dat om die reden nagenoeg al je processen gebruikmaken van een vorm van digitale informatie- en communicatievoorziening.
Als gemeente beschik je over veel vertrouwelijke informatie. Valt deze in verkeerde handen, dan kan dit schadelijke gevolgen hebben voor bijvoorbeeld inwoners en ondernemers. Ook kan een datalek of het niet naleven van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) leiden tot hoge boetes voor je organisatie.
Door een incident in de informatiebeveiliging kunnen de kwaliteit en integriteit van data negatief worden beïnvloed. Zelfs zo erg, dat er foute of onvolledige input ontstaat en je op basis daarvan fout handelt of een verkeerde beslissing neemt.
Niets zo belangrijk dus, als het beschermen en beveiligen van je informatie. Hackers maken dit echter steeds moeilijker. Uit het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 wordt duidelijk dat drie dreigingen in het bijzonder zijn toegenomen:
Het aantal meldingen is in de afgelopen twee jaar toegenomen. Dit heeft vergaande gevolgen, want met een ransomware-aanval worden processen langdurig verstoord en privacygevoelige gegevens door criminelen openbaar gemaakt.
Er ontstaan steeds meer zwakke plekken in hard- en software. Deze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld fouten of het niet (tijdig) updaten van software.
Om tegen lagere kosten aan te kunnen bieden of het kwaliteitsniveau op te schroeven, nemen gemeenten deel aan samenwerkingsverbanden en nemen ze diensten af van derden. Gemeenten vertrouwen er daarbij op dat de andere partijen hun informatiebeveiliging en privacymaatregelen op orde hebben, maar dat is niet altijd zo. Risico’s zijn er dus wel degelijk, maar nauwelijks inzichtelijk (te maken).
Gelukkig hoef je in deze “grote boze wereld” allesbehalve af te wachten en lijdzaam toe te zien. Er zijn manieren om als gemeente je weerbaarheid te vergroten. De IBD benoemd hiervoor zes succesfactoren:
Reserveer een vast percentage in het budget voor informatiebeveiliging en privacy en neem het bijvoorbeeld op in je begroting.
Neem noodzakelijke technische beveiligingsmaatregelen om een ransomware-aanval te voorkomen. Voer updates bijvoorbeeld tijdig uit en monitor je netwerk.
Laat management verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen over informatiebeveiliging en gegevensbescherming.
Stel een Chief Information Officer, Privacy Officer of Functionaris Gegevensbescherming aan, die toeziet op het geven van strategisch advies en gericht is op onderlinge samenwerking. En zorg voor een veilige en open organisatiecultuur waarin men incidenten durft te melden.
Maak in geval van samenwerkingen met anderen duidelijke afspraken over informatiebeveiliging en privacy en monitor opvolging ervan.
Investeer in het bewustzijn van medewerkers met bijvoorbeeld trainingen.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk