Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Levensloopregeling – oud, maar nog steeds actueel
Sinds 1 januari 2012 is het voor nieuwe deelnemers niet meer mogelijk om deel te nemen aan een Levensloopregeling. (Oud)-deelnemers, waarvan het saldo op 31 december 2011 € 3.000 of meer bedroeg, konden blijven deelnemen aan de regeling en wel tot en met 31 december 2021. In de tussenliggende periode kan gedoteerd blijven worden, maar wordt geen levensloopverlofkorting meer opgebouwd.
De datum van 31 december 2021 nadert met rasse schreden. Wanneer je op dat moment geen gebruik wilt maken van het levenslooptegoed, komt dit op 31 december 2021 in één keer tot uitkering. Deze uitkering kan gevolgen hebben voor je fiscale positie. Door de uitkering heb je een hoger jaarinkomen, en daarmee mogelijk een hogere belastingdruk. Daarnaast kunnen over deze uitkering premies werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet verschuldigd zijn. Tot slot kan de uitkering van het levenslooptegoed gevolgen hebben voor je (recht op) toeslagen. Hoewel de tijd tot 31 december 2021 beperkt is, heb je nog (andere) keuzes. De vraag is: welke keuze maak je?
Het opgebouwde levenslooptegoed komt uiterlijk op 31 december 2021 tot uitkering, tenzij je eerder de pensioen of AOW gerechtigde leeftijd bereikt. In dat geval dient het levenslooptegoed op dat eerdere moment tot uitkering te komen.
Werk je nog in dienstbetrekking dan komt de uitkering toe aan je werkgever. Je werkgever keert het ontvangen bedrag vervolgens aan jou uit als loon. Afhankelijk van je leeftijd wordt dit loon aangemerkt als “loon uit tegenwoordige” danwel als “loon uit vroegere” dienstbetrekking. Dit onderscheid is van belang voor zowel de inhouding van premies als voor de hoogte van je arbeidskorting. Bij de uitkering houdt je werkgever rekening met je (recht op) levensloopverlofkorting.
In het geval je niet meer in dienstbetrekking werkt, is de levensloopinstelling inhoudingsplichtig. Die instelling zal bij de uitkering de verplichte loonheffing(en) inhouden, in sommige gevallen zelfs tegen het maximale belastingtarief. Daarbij houden deze instelling geen rekening met de (opgebouwde) levensloopverlofkorting en zul je bij de aangifte inkomstenbelasting mogelijk aanvullende premies zorgverzekeringswet moeten voldoen. Uiteraard kan bij de aangifte inkomstenbelasting rekening worden gehouden met het juiste belastingpercentage en de levensloopverlofkorting, maar dan zullen deze zaken correct verwerkt moeten worden.
De besteding van het levenslooptegoed is vrij. Hoewel de tijd beperkt is, zijn er nog een aantal fiscaal vriendelijke bestedingsmogelijkheden:
a) Opname (parttime) sabbaticalJe kunt je tegoed gebruiken voor een (parttime) sabbatical, waarbij deze fungeert als aanvulling op je salaris. Afhankelijk van je leeftijd, leidt dit bij je werkgever tot een besparing van premies werknemersverzekeringen. Daartegenover staat dat deze uitkering mogelijk gevolgen kan hebben voor eventuele (toekomstige) uitkeringen vanuit het UWV.
b) Aanvulling op een parttime (bedrijfs)pensioenJe kunt het levenslooptegoed ook gebruiken als aanvulling op je parttime pensioen. Het levenslooptegoed is wel in één keer belast in het geval je volledig met pensioen gaat.
c) Bijstorten in uw pensioenIn plaats van opnemen, heb je wellicht de mogelijkheid het tegoed bij te storten in je pensioenregeling. Als dit pensioen ingaat na het bereiken van uw AOW-gerechtigde leeftijd, bereik je hiermee mogelijk een belastingbesparing. Daartegenover staat dat je bij deze mogelijkheid geen gebruik kunt maken van de levensloopverlofkorting.
Uiteraard ben je bij deze mogelijkheden afhankelijk van de medewerking van je werkgever en/of je pensioenuitvoerder.
Als je uiteindelijk tot de conclusie komt dat je op dit moment geen gebruik kunt maken van het levenslooptegoed, en daarmee het levenslooptegoed op 31 december 2021 in één keer tot uitkering komt, heb je de volgende mogelijkheden om de belastingheffing in 2021 te beperken:
Het voorgaande betreft slechts een beperkte weergave van de mogelijkheden. Mogelijk zijn er in jouw geval nog andere opties. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Mocht je hierover willen sparren, dan kun je telefonisch (06 303 226 35) of per mail contact opnemen met onze collega Erwin ten Holder, fiscalist.
Actueel
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk