Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Let hierop bij je laatste btw-aangifte van 2024
In januari 2025 moet je je laatste btw-aangifte van 2024 indienen. Zo’n laatste aangifte kan een aantal bijzonderheden bevatten. We hebben voor je samengevat waar je op moet letten.
De btw-afdracht die je verschuldigd bent over het privégebruik van auto’s van de zaak moet je aangeven in je laatste btw-aangifte van het jaar bij vraag 1d. De btw die je gedurende heel 2024 betaalde voor deze auto’s van de zaak kon je namelijk in 2024 in aftrek brengen in je btw-aangiften. In de laatste btw-aangifte corrigeer je dit voor het privégebruik.
Let op! Dit moet je voor personenauto’s én voor bestelauto’s van de zaak toepassen; ook voor auto’s waarvoor je in de loonbelasting of inkomstenbelasting geen bijtelling toepast omdat met de auto aantoonbaar niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Voor de btw is het woon-werkverkeer namelijk niet zakelijk, maar privé. Dit in tegenstelling tot de loonbelasting en de inkomstenbelasting, waar deze kilometers als zakelijk worden gezien.
Je berekent de btw-afdracht over het privégebruik auto op basis van de verhouding tussen het zakelijke en het privégebruik. Beschik je niet over die informatie? Dan is de btw-afdracht 2,7% van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm.
Tip! In bepaalde gevallen bedraagt de btw-afdracht 1,5 in plaats van 2,7%. Bijvoorbeeld als je bij de aankoop van de auto de btw niet in aftrek bracht. Voor de btw-afdracht van het privégebruik in 2024 pas je ook 1,5% toe voor auto’s die je in 2019 of eerder in gebruik nam.
Let op! Is er een normale eigen bijdrage betaald voor het privégebruik van de auto, dan vindt voorgaande btw-afdracht vanwege privégebruik niet plaats. Wel moet je dan de btw die begrepen is in de eigen bijdrage (21/121 x de eigen bijdrage) in je btw-aangifte aangeven en afdragen bij vraag 1a. Deze regel geldt niet als de eigen bijdrage lager is dan een normale waarde.
Verstrekte je in 2024 aan relaties of medewerkers goederen of diensten (bijvoorbeeld relatiegeschenken, fitness, ontspanning of bijvoorbeeld een kerstpakket of jubileumgeschenk)? Als dat meer dan € 227 exclusief btw per persoon per boekjaar bedroeg, moet je in de laatste btw-aangifte een btw-correctie toepassen.
Wellicht moet je ook nog een correctie maken op de btw die je in 2024 in aftrek bracht. De btw die rechtstreeks toerekenbaar is aan btw-vrijgestelde verkoop van goederen en diensten mag je namelijk niet in aftrek brengen. Voor de algemene kosten wordt die btw in aftrek gebracht op basis van een pro-ratapercentage. Gedurende 2024 maakte je een inschatting van de pro rata niet-aftrekbare btw (meestal gebaseerd op de pro rata van 2023). In je laatste btw-aangifte van 2024 bereken je het juiste pro-ratapercentage en moet je mogelijk nog een correctie toepassen op de in aftrek gebrachte btw bij vraag 5b.
Gebruikte je bepaalde goederen en diensten deels privé, dan moet je ook daarvoor een correctie toepassen op de in aftrek gebrachte btw (bij vraag 1d).
Voor investeringsgoederen gelden afwijkende regels. Investeringsgoederen zijn onroerende zaken (bijvoorbeeld een bedrijfspand) en roerende zaken (bijvoorbeeld een computer) waarop je afschrijft.
Let op! Heb je in 2015 of latere jaren een onroerende zaak gekocht of heb je in 2020 of latere jaren een roerende zaak gekocht én daarbij btw in aftrek gebracht? Dan moet je deze btw mogelijk in je laatste btw-aangifte van 2024 herzien bij vraag 5b (als de verhouding btw-belast en btw-vrijgesteld in 2024 anders is dan aan het einde van het jaar van aankoop). Dit moet ook als je de onroerende zaak of de roerende zaak anders privé gebruikte.
Tip! Voor zogenaamde kostbare diensten geldt nu nog geen herzieningsregeling. Vanaf volgend jaar komt daar verandering in en gaat er een herzieningsregeling van vijf jaar gelden.
Wil je meer weten over een van de genoemde onderwerpen van je laatste btw-aangifte van 2024 of heb je hulp nodig? Bel of mail ons. We helpen je graag.
Bron: SRA
Actueel
Special Lonen 2025
Rapport met beste praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage
Belastingrente lager in 2025?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
De belastingrente is vanaf 1 januari 2025 hoogstwaarschijnlijk lager dan in 2024. De percentages zijn nog niet officieel gepubliceerd, maar voor onder meer de vennootschapsbelasting daalt het percentage waarschijnlijk van 10% in 2024 naar 9% in 2025. Voor vrijwel alle andere belastingen is de kans ook reëel dat de belastingrente lager wordt. Waarschijnlijk van 7,5% […]
Je kunt ook in 2025 weer fiscaal aantrekkelijk verduurzamen met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit jaar is € 172 miljoen meer budget beschikbaar dan in 2024 en er zijn een aantal wijzigingen. Kort alles voor je samengevat. Ben je ondernemer in de inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting en investeer je in bedrijfsmiddelen van de Energielijst, dan kom je […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk