Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Let hierop bij je laatste btw-aangifte van 2024
In januari 2025 moet je je laatste btw-aangifte van 2024 indienen. Zo’n laatste aangifte kan een aantal bijzonderheden bevatten. We hebben voor je samengevat waar je op moet letten.
De btw-afdracht die je verschuldigd bent over het privégebruik van auto’s van de zaak moet je aangeven in je laatste btw-aangifte van het jaar bij vraag 1d. De btw die je gedurende heel 2024 betaalde voor deze auto’s van de zaak kon je namelijk in 2024 in aftrek brengen in je btw-aangiften. In de laatste btw-aangifte corrigeer je dit voor het privégebruik.
Let op! Dit moet je voor personenauto’s én voor bestelauto’s van de zaak toepassen; ook voor auto’s waarvoor je in de loonbelasting of inkomstenbelasting geen bijtelling toepast omdat met de auto aantoonbaar niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Voor de btw is het woon-werkverkeer namelijk niet zakelijk, maar privé. Dit in tegenstelling tot de loonbelasting en de inkomstenbelasting, waar deze kilometers als zakelijk worden gezien.
Je berekent de btw-afdracht over het privégebruik auto op basis van de verhouding tussen het zakelijke en het privégebruik. Beschik je niet over die informatie? Dan is de btw-afdracht 2,7% van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm.
Tip! In bepaalde gevallen bedraagt de btw-afdracht 1,5 in plaats van 2,7%. Bijvoorbeeld als je bij de aankoop van de auto de btw niet in aftrek bracht. Voor de btw-afdracht van het privégebruik in 2024 pas je ook 1,5% toe voor auto’s die je in 2019 of eerder in gebruik nam.
Let op! Is er een normale eigen bijdrage betaald voor het privégebruik van de auto, dan vindt voorgaande btw-afdracht vanwege privégebruik niet plaats. Wel moet je dan de btw die begrepen is in de eigen bijdrage (21/121 x de eigen bijdrage) in je btw-aangifte aangeven en afdragen bij vraag 1a. Deze regel geldt niet als de eigen bijdrage lager is dan een normale waarde.
Verstrekte je in 2024 aan relaties of medewerkers goederen of diensten (bijvoorbeeld relatiegeschenken, fitness, ontspanning of bijvoorbeeld een kerstpakket of jubileumgeschenk)? Als dat meer dan € 227 exclusief btw per persoon per boekjaar bedroeg, moet je in de laatste btw-aangifte een btw-correctie toepassen.
Wellicht moet je ook nog een correctie maken op de btw die je in 2024 in aftrek bracht. De btw die rechtstreeks toerekenbaar is aan btw-vrijgestelde verkoop van goederen en diensten mag je namelijk niet in aftrek brengen. Voor de algemene kosten wordt die btw in aftrek gebracht op basis van een pro-ratapercentage. Gedurende 2024 maakte je een inschatting van de pro rata niet-aftrekbare btw (meestal gebaseerd op de pro rata van 2023). In je laatste btw-aangifte van 2024 bereken je het juiste pro-ratapercentage en moet je mogelijk nog een correctie toepassen op de in aftrek gebrachte btw bij vraag 5b.
Gebruikte je bepaalde goederen en diensten deels privé, dan moet je ook daarvoor een correctie toepassen op de in aftrek gebrachte btw (bij vraag 1d).
Voor investeringsgoederen gelden afwijkende regels. Investeringsgoederen zijn onroerende zaken (bijvoorbeeld een bedrijfspand) en roerende zaken (bijvoorbeeld een computer) waarop je afschrijft.
Let op! Heb je in 2015 of latere jaren een onroerende zaak gekocht of heb je in 2020 of latere jaren een roerende zaak gekocht én daarbij btw in aftrek gebracht? Dan moet je deze btw mogelijk in je laatste btw-aangifte van 2024 herzien bij vraag 5b (als de verhouding btw-belast en btw-vrijgesteld in 2024 anders is dan aan het einde van het jaar van aankoop). Dit moet ook als je de onroerende zaak of de roerende zaak anders privé gebruikte.
Tip! Voor zogenaamde kostbare diensten geldt nu nog geen herzieningsregeling. Vanaf volgend jaar komt daar verandering in en gaat er een herzieningsregeling van vijf jaar gelden.
Wil je meer weten over een van de genoemde onderwerpen van je laatste btw-aangifte van 2024 of heb je hulp nodig? Bel of mail ons. We helpen je graag.
Bron: SRA
Actueel
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk