Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Informeer medewerkers tijdig en volledig over vervallen vakantiedagen
Hebben jouw medewerkers nog wettelijke vakantiedagen van 2023 over? Officieel moeten ze deze vóór 1 juli 2024 opnemen. Dan moet je ze als werkgever daarover echter wel tijdig en volledig over informeren. Wat houdt jouw verregaande zorg- en informatieplicht in?
Medewerkers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit vier keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Hiermee is gewaarborgd dat eenieder jaarlijks in totaal minstens vier weken vakantie op kan nemen. Treedt iemand in de loop van het jaar in dienst, dan bereken je de wettelijke vakantiedagen naar rato.
Artikel 7:640a van het Burgerlijk Wetboek bepaalt: wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Wettelijke vakantiedagen die iemand heeft opgebouwd in 2023 moet hij of zij dus uiterlijk op 1 juli 2024 hebben opgenomen. Anders komen de dagen te vervallen. Of toch niet?
In de basis vervallen de wettelijke vakantiedagen opgebouwd in 2023 na 1 juli 2024. Maar dan moet je medewerkers daarover wel tijdig, correct en schriftelijk hebben geïnformeerd. Ook moet je medewerkers de gelegenheid geven om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. Doe je dat niet, dan blijven de wettelijke vakantiedagen vijf jaar geldig.
Hoe dat zit met zieke medewerkers? Ook die kunnen gewoon vakantiedagen opnemen, zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd. Tijdens vakantie is een zieke medewerker van deze verplichtingen vrijgesteld.
Voor het tijdig informeren van medewerkers over het vervallen van wettelijke vakantiedagen geldt géén precieze tijdsplanning. Zorg er echter voor dat je ruimschoots vóór de deadline van 1 juli communiceert, zodat medewerkers nog genoeg tijd hebben om de dagen naar redelijkheid op te nemen. Het informeren van je medewerkers doe je schriftelijk en individueel per persoon. Vermeld daarbij:
In een individuele arbeidsovereenkomst of cao ligt vaak vast, dat een medewerker recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Je hebt het dan over bovenwettelijke vakantiedagen. Voor de toekenning hiervan kan worden afgeweken van de wettelijke regeling.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn nog vijf jaar geldig na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen over 2023 verjaren dus op 31 december 2028. Let op: het gaat hier om een verjaringstermijn, geen vervaltermijn. En een verjaringstermijn kun je, in tegenstelling tot een vervaltermijn, opschorten. Dit houdt in dat medewerkers schriftelijk bij je kunnen aangeven aanspraak te willen blijven maken op bovenwettelijke vakantiedagen die verjaren. Dan start een nieuwe verjaringstermijn.
ATV-dagen vallen buiten de regelgeving van vakantiedagen. Daarom kun je deze wel na een duidelijk gestelde termijn laten vervallen.
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk