Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Informeer medewerkers tijdig en volledig over vervallen vakantiedagen
Hebben jouw medewerkers nog wettelijke vakantiedagen van 2023 over? Officieel moeten ze deze vóór 1 juli 2024 opnemen. Dan moet je ze als werkgever daarover echter wel tijdig en volledig over informeren. Wat houdt jouw verregaande zorg- en informatieplicht in?
Medewerkers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit vier keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Hiermee is gewaarborgd dat eenieder jaarlijks in totaal minstens vier weken vakantie op kan nemen. Treedt iemand in de loop van het jaar in dienst, dan bereken je de wettelijke vakantiedagen naar rato.
Artikel 7:640a van het Burgerlijk Wetboek bepaalt: wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Wettelijke vakantiedagen die iemand heeft opgebouwd in 2023 moet hij of zij dus uiterlijk op 1 juli 2024 hebben opgenomen. Anders komen de dagen te vervallen. Of toch niet?
In de basis vervallen de wettelijke vakantiedagen opgebouwd in 2023 na 1 juli 2024. Maar dan moet je medewerkers daarover wel tijdig, correct en schriftelijk hebben geïnformeerd. Ook moet je medewerkers de gelegenheid geven om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. Doe je dat niet, dan blijven de wettelijke vakantiedagen vijf jaar geldig.
Hoe dat zit met zieke medewerkers? Ook die kunnen gewoon vakantiedagen opnemen, zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd. Tijdens vakantie is een zieke medewerker van deze verplichtingen vrijgesteld.
Voor het tijdig informeren van medewerkers over het vervallen van wettelijke vakantiedagen geldt géén precieze tijdsplanning. Zorg er echter voor dat je ruimschoots vóór de deadline van 1 juli communiceert, zodat medewerkers nog genoeg tijd hebben om de dagen naar redelijkheid op te nemen. Het informeren van je medewerkers doe je schriftelijk en individueel per persoon. Vermeld daarbij:
In een individuele arbeidsovereenkomst of cao ligt vaak vast, dat een medewerker recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Je hebt het dan over bovenwettelijke vakantiedagen. Voor de toekenning hiervan kan worden afgeweken van de wettelijke regeling.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn nog vijf jaar geldig na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen over 2023 verjaren dus op 31 december 2028. Let op: het gaat hier om een verjaringstermijn, geen vervaltermijn. En een verjaringstermijn kun je, in tegenstelling tot een vervaltermijn, opschorten. Dit houdt in dat medewerkers schriftelijk bij je kunnen aangeven aanspraak te willen blijven maken op bovenwettelijke vakantiedagen die verjaren. Dan start een nieuwe verjaringstermijn.
ATV-dagen vallen buiten de regelgeving van vakantiedagen. Daarom kun je deze wel na een duidelijk gestelde termijn laten vervallen.
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk