Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Informeer medewerkers tijdig en volledig over vervallen vakantiedagen
Hebben jouw medewerkers nog wettelijke vakantiedagen van 2023 over? Officieel moeten ze deze vóór 1 juli 2024 opnemen. Dan moet je ze als werkgever daarover echter wel tijdig en volledig over informeren. Wat houdt jouw verregaande zorg- en informatieplicht in?
Medewerkers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit vier keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Hiermee is gewaarborgd dat eenieder jaarlijks in totaal minstens vier weken vakantie op kan nemen. Treedt iemand in de loop van het jaar in dienst, dan bereken je de wettelijke vakantiedagen naar rato.
Artikel 7:640a van het Burgerlijk Wetboek bepaalt: wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Wettelijke vakantiedagen die iemand heeft opgebouwd in 2023 moet hij of zij dus uiterlijk op 1 juli 2024 hebben opgenomen. Anders komen de dagen te vervallen. Of toch niet?
In de basis vervallen de wettelijke vakantiedagen opgebouwd in 2023 na 1 juli 2024. Maar dan moet je medewerkers daarover wel tijdig, correct en schriftelijk hebben geïnformeerd. Ook moet je medewerkers de gelegenheid geven om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. Doe je dat niet, dan blijven de wettelijke vakantiedagen vijf jaar geldig.
Hoe dat zit met zieke medewerkers? Ook die kunnen gewoon vakantiedagen opnemen, zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd. Tijdens vakantie is een zieke medewerker van deze verplichtingen vrijgesteld.
Voor het tijdig informeren van medewerkers over het vervallen van wettelijke vakantiedagen geldt géén precieze tijdsplanning. Zorg er echter voor dat je ruimschoots vóór de deadline van 1 juli communiceert, zodat medewerkers nog genoeg tijd hebben om de dagen naar redelijkheid op te nemen. Het informeren van je medewerkers doe je schriftelijk en individueel per persoon. Vermeld daarbij:
In een individuele arbeidsovereenkomst of cao ligt vaak vast, dat een medewerker recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Je hebt het dan over bovenwettelijke vakantiedagen. Voor de toekenning hiervan kan worden afgeweken van de wettelijke regeling.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn nog vijf jaar geldig na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen over 2023 verjaren dus op 31 december 2028. Let op: het gaat hier om een verjaringstermijn, geen vervaltermijn. En een verjaringstermijn kun je, in tegenstelling tot een vervaltermijn, opschorten. Dit houdt in dat medewerkers schriftelijk bij je kunnen aangeven aanspraak te willen blijven maken op bovenwettelijke vakantiedagen die verjaren. Dan start een nieuwe verjaringstermijn.
ATV-dagen vallen buiten de regelgeving van vakantiedagen. Daarom kun je deze wel na een duidelijk gestelde termijn laten vervallen.
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk