Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Dit wil je weten over vakantiegeld uitbetalen
Iedereen die in Nederland woont en in loondienst werkt, heeft recht op vakantiegeld. Hoeveel vakantiegeld betaal je een medewerker? En wanneer moet je dat vakantiegeld uitbetalen? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.
Je hoor mensen ook weleens ‘vakantietoeslag’ zeggen, maar de officiële naam voor vakantiegeld is vakantiebijslag. Een medewerker bouwt het hele jaar vakantiegeld op en krijgt het uitbetaald over dat hele jaar, bijvoorbeeld over de periode tussen 1 juni van het ene jaar en 31 mei van het volgende jaar. De wet- en regelgeving hiervoor is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM).
De hoogte van de vakantiebijlage is minimaal 8% van het brutoloon. Over alle onderdelen van het brutoloon moet je vakantiegeld uitbetalen. Dus ook over:
Verdiensten als uitkeringen bij bijzondere gelegenheden zoals een jubileumuitkering, dertiende maand, winstuitkeringen en onkostenvergoedingen vallen niet onder het brutoloon. Hierover vakantiegeld uitbetalen is dus niet nodig.
In sommige cao’s is opgenomen, dat het vakantiegeld meer dan 8% is of juist minder. Als een medewerker dan bijvoorbeeld meer dan drie keer het minimumloon verdient, kun je in het arbeidscontract afspraken maken over minder vakantiegeld. De medewerker krijgt dan ten minste 8% van drie keer het minimumloon.
In een cao kan ook zijn opgenomen dat je medewerker geen vakantiegeld krijgt. In dat geval moet je hem minstens 108% van het minimumloon betalen. Het vakantiegeld zit dan als het ware geïntegreerd in het loon.
Een medewerker bouwt ook vakantiegeld op over uren die hij meer maakt dan er in zijn contract staan. Dus ook over overgewerkte uren en meeruren moet je vakantiegeld uitbetalen. Dit geldt voor iemand met een nulurencontract, maar bijvoorbeeld ook gewoon voor medewerkers die je fulltime in dienst hebt.
Is een medewerker ziek geweest of heeft hij verlof opgenomen en heeft hij in die periode slechts 70% loon ontvangen via een uitkering? Dan moet je ook daarover vakantiegeld uitbetalen.
Je moet vakantiegeld minstens eens per 12 maanden uitbetalen. De meeste organisaties doen dit in één keer op één moment. Vaak in mei of juni, omdat je medewerkers wettelijk gezien uiterlijk 30 juni vakantiegeld moet uitbetalen.
De afspraken die je samen hebt over wanneer je het vakantiegeld uitbetaalt zet je in de arbeidsovereenkomst of staan in de cao.
Nemen medewerkers eerder in het jaar vakantiedagen op, dan kun je overeenkomen om het op dat moment opgebouwde vakantiegeld (dus vanaf 1 juni) uit te betalen. Je kunt het vakantiegeld ook op een ander moment uitkeren, maar daarvoor is een schriftelijke overeenkomst nodig.
Je kunt vakantiegeld ook in termijnen uitkeren (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar let op: dit moet dan wel geregeld zijn in de arbeidsovereenkomst of cao! Ook moet je het apart op de loonstrook zetten. Betaal je het vakantiegeld te laat, dan kan de medewerker een verhoging eisen van maximaal 50%.
Gaat een medewerker uit dienst, dan moet je hem het opgebouwde vakantiegeld meteen uitbetalen. Het is dus verstandig, om bij elke salarisuitbetaling 8% opzij te zetten, als reservering voor het geval dat.
De Belastingdienst ziet vakantiegeld als loon en dus moet een medewerker er inkomstenbelasting over betalen. Het vakantiegeld wordt bij het loon opgeteld. Afhankelijk van het totaalbedrag van het jaarinkomen wordt het vakantiegeld belast in belastingschijf 1 of 2. Er wordt alleen belast in belastingschijf 2 met het hoge tarief van 49,50% als het totale jaarinkomen van de medewerker hoger is dan € 75.518 (in 2024).
Ook tijdelijke krachten, die je bijvoorbeeld inhuurt via een uitzendbureau, hebben recht op vakantiegeld én op vakantiedagen. Gebruiken ze die vakantiedagen niet, dan hebben ze recht op uitbetaling van 16 ⅔ vakantie-uren per volledig gewerkte maand. Verder moet je ze 8,33% vakantiegeld uitbetalen over hun brutoloon.
Heb je vragen over vakantiegeld uitbetalen of daaraan gerelateerde topics zoals vakantiedagen en verlof? Stel ze ons. Je mag ons er altijd voor bellen of mailen.
En bekijk ook zeker even onze overzichtspagina met nieuws over vakantiegeld, vakantiedagen en meer.
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Senior Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die […]
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk