Skip to main content
11 oktober 2021

De valkuil óf succesfactor bij ieder fusie of overname: je medewerkers

Een fusie of overname is een ingrijpend proces voor alle partijen. De aandacht is vaak volledig gericht op de daadwerkelijke overname: welke partij wordt het, per wanneer gaan we over en tegen welke vergoeding. Belangrijke zaken natuurlijk, maar wat een fusie of overname écht kan maken of breken krijgt vaak te weinig aandacht: de medewerkers.

Ruim de helft van de fusies en overnames gaan niet volgens de verwachtingen. Het kost heel veel moeite om het gewenste resultaat te bereiken of het gewenste resultaat wordt zelfs helemaal niet behaald. Dat kan anders, als er ook oog is voor de ‘zachte kant’.

Bovenstroom en onderstroom

Een fusie of overname heeft tijd nodig. Het is een (lang) proces van veranderingen in je organisatie. Er moeten veel tastbare zaken geregeld worden, zoals het aanpassen van structuren, systemen en werkwijzen. Dit wordt ‘de bovenstroom’ genoemd.

Zeker zo belangrijk zijn de minder tastbare zaken, zoals de cultuur in je organisatie, de beleving en verwachtingen van je medewerkers en de dynamiek die ontstaat door de veranderingen. Dit noem je ‘de onderstroom’ of ‘de zachte kant’. Heb je onvoldoende aandacht voor deze onderstroom, dan ontstaat er een afwachtende houding en onrust bij je medewerkers. De motivatie en het enthousiasme verslapt en daarvoor in plaats krijg je een lagere productiviteit. Dat is zeker niet wat je wil. Het goed om gaan met de gevoelens en motivatie van je medewerkers is een kritische succesfactor voor het slagen van een bedrijfsovername of fusie.

Laat je adviseren

Een optimale en succesvolle samenwerking van twee (of meerdere) bedrijven vraagt om tijd en deskundigheid. Je medewerkers moeten zich betrokken, gehoord en gewaardeerd voelen. Met een goede aanpak en aansturing van het integratieproces kun je veel problemen voorkomen.

Zorg je voor een strategisch HR-beleid dat aansluit bij de toekomst van jouw bedrijf, de markt en je werkveld én worden je medewerkers hierin betrokken, dan creëer je de juiste omstandigheden om van je fusie of overname een succes te maken. Een strategisch HR-beleid is hierin onmisbaar en betaalt zich dubbel en dwars terug.

Wil je het beste uit je mensen halen, juist als het op een overname of fusie aankomt? Bel me of stuur me een mailtje. Ik wil er graag, geheel vrijblijvend, met je over sparren.

Peter Verbeek, HR Consultant
T 06 5171 6765

Terug

Nog niet uitgelezen?