Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / De HR-trends voor 2021
HR is een dynamische sector: er is altijd beweging, vernieuwing en ontwikkeling. Niet gek natuurlijk, want de kern van iedere HR-afdeling is het meest veranderlijke wezen ter wereld: de mens. Wat kun je op HR-gebied verwachten dit jaar? Wij nemen je mee in de trends.
Iedere dag duiken wij in de wereld van HR en iedere dag is anders, vernieuwend. Als we kijken naar de trends voor 2021 dan kunnen we helaas niet om het coronavirus heen, de coronacrisis is nog lang niet voorbij. Dat zie je terug in de trends.
Na de eerste coronagolf in 2020 voelde je verbondenheid en eendracht binnen organisaties. Iedereen spande zich in om de productiviteit vast te houden. Nu komen we bij de volgende fase: medewerkers worden Zoom-moe, de eens zo gezellige, digitale VRIJMIBO wordt minder bezocht en kleine irritaties worden groter doordat ze niet meer ‘even snel in de wandelgangen’ benoemd kunnen worden. Eén derde van de Nederlandse medewerkers voelt ondertussen minder loyaliteit richting zijn werkgever.
Het beste (en enige!) medicijn om het werkgeluk weer te verhogen is zorgen voor meer betrokkenheid en een betere mentale gezondheid van medewerkers. Zet dus de focus op wellbeing hoog op je HR-agenda! Zorg voor verbinding en plezier met elkaar, persoonlijke aandacht, mood-metingen, faciliteer team check-ups, geef ondersteuning bij nadelige psychologische effecten van het thuiswerken en denk mee in een goede werk-privébalans.
Je bedrijfscultuur, normen en waarden behouden als iedereen op afstand zit is heel lastig. Kijk opnieuw naar je organisatiekaders, je kernwaarden. Hoe blaas je deze nieuw leven in? Welk gedrag hoort er bij je kernwaarden? Hoe vier je successen? Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en hoe vergroot je het onderlinge vertrouwen en groepsgevoel? De fysieke afstand zorgt helaas ook voor mentale afstand tot de organisatie, dus daar is werk te doen.
Op HR-gebied werd al veel gewerkt aan digitalisering, maar de coronacrisis heeft het zeker versneld. Digitale tools voor onboarding, performance management en offboarden zijn naar voren geschoven in de agenda’s. Er wordt door veel HR-afdelingen nadruk gelegd op snelheid en efficiency, maar de echte positieve employee experience komt van digitale tools die personalisatie bieden, simpel, leuk en verrassend zijn.
Ligt je focus op het onboarding proces? Denk er dan aan het onboarding pas écht een succes is als het hele proces een fantastische ervaring is.
Afgelopen periode schoten de creatieve initiatieven om organisaties te redden als paddenstoelen uit de grond, waarbij vooral naar de korte termijn gekeken werd. Lange-termijn-innovaties zijn naar de achtergrond geschoven door een gebrek aan focus en verminderd contact tussen afdelingen.
Innovaties moeten weer meer georganiseerd worden en de voortgang digitaal visueel inzichtelijk. Door de omstandigheden is agile werken onontkoombaar geworden: HR kan dit meer faciliteren. Daarnaast hebben veel medewerkers hun eigen, persoonlijke ontwikkeling vrijwel stil moeten leggen: meekijken bij en leren van collega’s is digitaal lastiger, projecten zijn stilgelegd en fysieke opleidingen vooruitgeschoven. Groei en talentontwikkeling blijft prioriteit, waarbij nieuwe vormen gecreëerd moeten worden.
Het centraal stellen van de medewerker heeft vorig jaar een boost gekregen: wat hebben medewerkers écht nodig om de beste versie van zichzelf te zijn in deze vreemde tijd? Uit onderzoek blijkt dat maatwerk meer tevredenheid geeft bij medewerkers.
In 2019 verschoof de focus van onboarding langzaam naar het behoud van medewerkers. In 2020 is die focus, mede door de coronacrisis, daar gebleven. Er wordt meer gekeken naar het verbeteren van de employee experience. Er is meer aandacht en sympathie voor medewerkers: elkaar accepteren voor wie we zijn en ‘heelheid’ gaat groeien, we zien elkaar meer als mens in plaats van medewerker. Ook te benoemen als “diversiteit en inclusie”.
In 2021 kun je als HR-professional meer met de eindgebruiker in gesprek gaan en samenwerken aan oplossingen om echt aan te sluiten bij hun behoefte. Kijk hierbij niet alleen naar corona-gerelateerde-vraagstukken, maar trek het over het hele HR-spectrum. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van persona’s, ‘voice of the employee’, employee journey mappen en design.
De rol van managers verandert: hiërarchisch en directief leiderschap is niet werkbaar meer. Medewerkers zorgen zelf voor hun planning en controle en hebben meer behoefte aan coachend leiderschap: een luisterend oor. Die ontwikkeling zet in 2021 door, waardoor je eens goed moet kijken naar de wijze van het leiderschap in je organisatie: is het aannameprofiel van leidinggevenden nog wel passend? Welke leider is toekomstbestendig? Leiderschap heeft een enorme invloed op het werkgeluk van medewerkers, geef het dus de aandacht die het verdient.
Zoals je ziet, beperken de taken van HR-medewerkers zich niet alleen tot de HR-afdeling zelf. Wat je doet en waar je op focust werkt door in de hele organisatie. Werk samen met andere afdelingen zoals IT, marketing en communicatie, maak gebruik van ieders kennis om tot het allerbeste HR-beleid te komen. Een beleid dat verder reikt dan je eigen HR-afdeling, een beleid dat door de hele organisatie gedragen en gevoeld wordt.
Wil je meer informatie over de trends voor 2021 of wil je graag eens sparren met onze experts? Neem dan contact met ons op.
Dit artikel is mede tot stand gekomen door XpertHR.
Actueel
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk