Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
In Nederland kennen we twee soorten autobelastingen: belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (mrb). De belastingen zijn normaliter van toepassing als een inwoner van Nederland of onderneming in Nederland een auto op naam heeft.
Deze belastingen kunnen echter ook van toepassing zijn als een belastingplichtige vanuit het buitenland in Nederland verblijft en in Nederland rijdt met een auto (met buitenlands kenteken) of ingeval een buitenlandse onderneming in Nederland in het Handelsregister staat en houder is van een auto (met buitenlands kenteken) die op de Nederlandse weg rijdt. Daarop zal ik hierna ingaan.
Op de bijtelling vanwege privé gebruik van de auto voor de loon- en inkomstenbelasting zal ik in deze blog niet ingaan.
Een inwoner van Nederland is BPM en mrb verschuldigd als er een auto op naam staat. Heel gewoon. Het is mogelijk je op vrijstellingen te beroepen, daarvoor verwijs ik graag naar een eerdere blog.
Dat ook een belastingplichtige die vanuit het buitenland al dan niet tijdelijk in Nederland verblijft (bijvoorbeeld vanwege werken in Nederland) deze belastingen verschuldigd kan zijn, wordt vaak niet onderkend en leidt regelmatig tot rechtszaken. Hierna zal ik dit meer inhoudelijk toelichten, waarbij ik alvast opmerk dat het een algemene beschrijving betreft die vele individueel te beoordelen uitzonderingen kent.
Een belastingplichtige die langer dan 4 maanden in Nederland gaat wonen, is verplicht zich in te schrijven in de BRP. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand in Nederland gaat werken, waarbij bij aanvang van de werkzaamheden duidelijk is dat hij meer dan 4 maanden in Nederland zal verblijven. Inschrijving dient plaats te vinden binnen 5 dagen na de aankomst in Nederland. Doet hij dat niet dan kan een boete worden opgelegd.
Indien iemand zich als ingezetene in de BRP heeft ingeschreven of had moeten inschrijven en met een buitenlands kenteken in Nederland gebruik maakt van de openbare weg, is autobelasting verschuldigd. Vanaf dat moment moet in Nederland BPM en mrb worden betaald. De belastingplicht vangt aan vanaf de inschrijving in de BRP of het moment dat ingeschreven had moeten worden (het zogeheten woonplaatsvermoeden). Bij een controle wordt aangenomen dat de auto gedurende de gehele periode waarin de belastingplichtige ingeschreven heeft gestaan in de BRP met de auto in Nederland heeft gereden. De belastingplichtige kan tegenbewijs leveren dat de auto op een later moment hem ter beschikking stond of op een later moment met de auto gebruik is gemaakt van de Nederlandse weg. In de praktijk blijkt dit tegenbewijs lastig te leveren.
Als iemand ingeschreven is in de BRP of zich had moeten inschrijven en in Nederland staande wordt gehouden met een auto met buitenlands kenteken, kan diegene aanzienlijke aanslagen inzake de autobelasting met boeten tegemoet zien. Dit is anders als aannemelijk wordt gemaakt dat vanaf de inschrijving de aanslagen onterecht zijn, omdat de auto hem niet eerder (voor de Nederlandse weg) ter beschikking stond.
De belastingplichtige kan mogelijk aantonen dat zijn hoofdverblijf op grond van internationale verdragen, wetgeving en rechtspraak, niet in Nederland is gelegen. Als de belastingplichtige aannemelijk maakt dat het hoofdverblijf niet in Nederland is gelegen, kan deze een beroep doen op een vrijstelling voor de mrb van maximaal 6 maanden.
Dit werkt ook door naar de BPM, hoewel ik verwacht dat in een voorkomend geval gebruik gemaakt kan worden van de verhuisboedelvrijstelling. Ook dan kan aannemelijk worden gemaakt dat het hoofdverblijf niet in Nederland ligt.
Er zijn vrijstellingen voor grensarbeiders, studenten, ingeval van detachering of bij gebruik van maximaal 2 weken van de auto van de Nederlandse weg. Daarop ga ik hier niet verder in.
Ook voor buitenlandse ondernemingen die ingeschreven dienen te staan in het Nederlandse Handelsregister geldt de omgekeerde bewijslast. Vanaf inschrijving worden deze rechtspersonen en ondernemingen geacht in Nederland te zijn gevestigd. Als zij een auto op naam hebben en met de auto met buitenlands kenteken gebruik maken van de Nederlandse openbare weg, is autobelasting verschuldigd vanaf het moment van inschrijving in het register.
Inschrijving is verplicht ingeval van een vestiging in Nederland. Ook bij ondernemingsactiviteiten in Nederland kan het verplicht zijn om ingeschreven te zijn in het Handelsregister. In de praktijk blijkt dat er wel de nodige discussie kan ontstaan wanneer er sprake is van een ondernemingsactiviteit in Nederland.
Wellicht kan de onderneming aannemelijk maken dat de vestigingsplaats in het buitenland en niet in Nederland is gelegen. Mogelijk kan de onderneming een vrijstelling van bijvoorbeeld de BPM aanvragen.
Langere tijd werken, wonen en/of ondernemen in Nederland kan gevolgen hebben voor de autobelastingen, ook als het een auto met buitenlands kenteken betreft. Heeft u werknemers in dienst die langere tijd in Nederland komen werken en de auto meenemen? Wijs hen op de Nederlandse autobelastingen! Ook als de buitenlandse onderneming in het Handelsregister ingeschreven moet zijn is hiervan sprake.
Zijn hierover nog vragen? Neem dan vooral vrijblijvend contact met mij op.
drs. R.W.M. te Kaat0314 – 369 11106- 11 27 44 85r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
Ontsla je een medewerker of krijgt hij geen contractverlenging, dan heeft hij mogelijk recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar € 98.000 (in 2024 € 94.000). Wanneer geen transitievergoeding? Er geldt een aantal uitzonderingen op het recht op transitievergoeding. Een medewerker heeft het recht niet als het ontslag […]
Hoe kijken spelers in de accountancysector terug op 2024 en wat wensen zij voor 2025? Ook onze eigen Joost Kelderman kreeg deze en meer vragen van Accountancy Vanmorgen. Hij schreef zijn eigen blog voor het vakmagazine. ‘We maken het thema duurzaamheid te groot en te vaktechnisch’ Wat blijft jou het meeste bij van het afgelopen […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk