Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Bedrijfsarts? Dit zijn de rechten en plichten van medewerkers
Als een medewerker zich ziekmeldt kun je als werkgever een bedrijfsarts inschakelen. Wat als de medewerker het daar niet mee eens is of de arts niet alles wil vertellen. Wat zijn de rechten en plichten? Antwoord op 8 veel gestelde vragen.
Een bedrijfsarts heeft een cruciale rol in het beoordelen van de arbeidsongeschiktheid en het eventuele begeleiden van re-integratie terug in het werk. Toch kan het inschakelen van een bedrijfsarts vragen of ongemak oproepen bij een medewerker.
Zo kan het gebeuren dat een zieke medewerker denkt:
Een bedrijfsarts is niet op de hand van een werkgever. Ja, als werkgever schakel jij de arts in en bekostig je dit, maar de bedrijfsarts beoordeelt de arbeidsongeschiktheid en re-integratiemogelijkheden van een medewerker geheel onafhankelijk. Hij dient daarbij zowel de werkgever als medewerker.
Hoewel je bij ziekte zowel een bedrijfsarts als arboarts kunt inschakelen, zijn er wel verschillen: Een bedrijfsarts is afgestudeerd in geneeskunde met een aanvullende studie van vier jaar en een specialisme ‘arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde’, aldus de Patiëntenfederatie Nederland. Arboartsen zijn basisartsen, zij hebben niet die specialisatie. Arboartsen mogen daarom alleen onder toezicht van een bedrijfsarts hetzelfde werk doen als bedrijfsartsen.
De wet is duidelijk: ja, een medewerker moet meewerken aan het proces van verzuimbegeleiding. Daaronder valt ook een bezoek aan de bedrijfsarts als je dit als werkgever vraagt. Het maakt niet uit of de medewerker nog maar kort ziek is. De redenering is namelijk dat een vroege beoordeling kan helpen om langdurige uitval te voorkomen. Is een medewerker door zijn ziekte fysiek niet in de gelegenheid om naar de bedrijfsarts toe te gaan, dan kan de bedrijfsarts de medewerker ook thuis bezoeken.
Weigert een zieke medewerker mee te werken aan zijn verzuimbegeleidingsproces, dan kun je als werkgever in het uiterste geval zijn loon opschorten. Je mag de loonbetaling uitstellen tot het moment dat de medewerker meewerkt aan zijn verzuimbegeleiding. Dan kan de bedrijfsarts immers pas vaststellen of de medewerker arbeidsongeschikt is en het loon dus moet worden door betaald.
Een bedrijfsarts wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de situatie van een zieke medewerker, zowel fysiek als mentaal. De bedrijfsarts heeft daartoe inzage in arbeidsrelevante medische gegevens van de medewerker. En het is goed als een medewerker zo eerlijk en volledig mogelijk is over alles rond de arbeidsongeschiktheid. Denk aan medicijngebruik, behandelingen, en de precieze aard van klachten. Een medewerker hoeft echter zeker geen gedetailleerde informatie over privézaken te verstrekken.
De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim. Zonder toestemming van de zieke medewerker mag de arts geen medische gegevens delen met diens werkgever. De arts mag alleen vertellen of een behandeling volgt, in hoeverre de medewerker weer kan werken, of er aanpassingen op de werkplek nodig zijn en welke andere werkgerelateerde zaken er zijn.
Het kan dat een zieke medewerker en bedrijfsarts van mening verschillen over het herstel en de werkhervatting. De medewerker heeft dan recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. Hiervoor heeft de medewerker geen toestemming van jou nodig, maar hij moet je er wel van op de hoogte stellen. Valt ook de second opinion in het nadeel van de medewerker uit, dan kan die alleen nog met jou overleggen over een voor jullie beide acceptabele oplossing. Lukt dit niet, dan kan de medewerker een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Zo’n oordeel is niet bindend, maar weegt wel zwaar in eventuele vervolgstappen, zoals loonopschorting of een rechtszaak.
Een bedrijfsarts weigeren kan alleen in extreme gevallen, bijvoorbeeld als de medewerker twijfels heeft over de onafhankelijkheid van de arts of als er sprake is van een vertrouwensbreuk. Maar daarmee begint een lastig traject, want als werkgever heb je vaak afspraken met een specifieke arbodienst.
Bron: Intermediair
Actueel
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Voorjaarsnota 2025: wat zijn de belangrijke wijzigingen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk