Skip to main content
4 april 2024

Auto zakelijk of privé rijden – Wat is voordeliger?

Zet je de auto op de zaak of houd je hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een auto zakelijk of privé rijden en wat weegt het zwaarst? We hebben de belangrijkste punten voor je verzameld, zodat je de afweging makkelijker kunt maken.

Wat voordeliger is – een auto zakelijk of privé rijden – hangt af van een groot aantal factoren, zoals:

 • Afschrijvingskosten
 • Onderhoudskosten
 • Verzekeringskosten
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Eventuele financieringskosten
 • CO2-uitstoot van de auto
 • Aantal in een jaar te rijden privé- en zakelijke kilometers
 • Btw-gevolgen

Maar meestal zijn deze gegevens niet volledig bekend en moet je uitgaan van schattingen. De werkelijkheid kan dan afwijken van de berekeningen.

Vervolgens moet je ook nog rekening houden met belastingtarieven en inkomensafhankelijke heffingskortingen, die regelmatig wijzigen.

Auto ondernemingsvermogen of privévermogen?

Ben je ondernemer in de inkomstenbelasting, dan mag je doorgaans kiezen of je de auto tot je ondernemingsvermogen rekent of tot je privévermogen. Rijd je echter maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto, dan ben je verplicht om de auto te rekenen tot het ondernemingsvermogen. En rijd je minder dan 10% van het aantal kilometers zakelijk, dan moet je de auto tot het privévermogen rekenen.

Auto zakelijk of privé rijden – Over de auto van de zaak

Voordelen auto van de zaak

Een auto van de zaak heeft een aantal voordelen:

 • Reken je de auto tot het ondernemingsvermogen, dan betaalt de onderneming de aanschaf en alle overige (auto)kosten
 • Overige autokosten (bijv. onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, maar ook financiering-, parkeer- en waskosten) kun je aftrekken van je ondernemingswinst en de afschrijving op de auto kun je jaarlijks ten laste van de winst brengen
 • Voor auto’s (niet de laadpaal!) zonder CO2-uitstoot op waterstof of zonnecellen heb je recht op milieu-investeringsaftrek (MIA)

Let op! Alleen in 2024 nog bpm-vrijstelling voor 0 CO2

Schaf je met je onderneming een auto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km aan, dan geldt alléén in 2024 nog:

 • Vrijstelling bpm
 • Vrijstelling motorrijtuigenbelasting

Voor een plug-inhybride met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gr/km, betaal je in 2024 de helft van de motorrijtuigenbelasting die geldt voor een gewone personenauto geldt. Ook dit geldt alleen nog in 2024.

Milieu-investeringsaftrek

Schaf je in 2024 een milieuvriendelijke auto aan en reken je deze tot het ondernemingsvermogen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt in 2024 alleen nog voor een waterstofpersonenauto en voor een personenauto op zonnecellen met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Er gelden verschillende aftrekpercentages en er zijn maxima gesteld aan de in aanmerking te nemen investeringsbedragen.

Milieu-investeringsaftrek in 2024
Soort autoMIA %Max. in aanmerking te nemen investeringsbedrag
Waterstofpersonenauto (evt. incl. laadstation)45%€ 75.000
Zonnecel-personenauto36%€ 100.000

Nadelen auto van de zaak

De auto van de zaak brengt ook een aantal nadelen met zich mee:

 • Bij verkoop van de auto realiseert je onderneming mogelijk een belaste winst (óf een aftrekbaar verlies)
 • Gebruik je de auto van de zaak ook privé, dan krijg je meestal te maken met een bijtelling privégebruik auto
 • Je onderneming moet btw betalen over de waarde van het privégebruik van de auto (kun je dit privégebruik niet bepalen, dan bedraagt de te betalen btw doorgaans 2,7% van de catalogusprijs inclusief btw en bpm (na het vierde jaar van aanschaf – of als er bij de aanschaf geen recht op aftrek van btw bestond – is dit 1,5%))

Let op! Vermindering aftrekbaarheid bij btw-vrijgestelde prestaties

Verricht je onderneming ook btw-vrijgestelde prestaties, dan kun je voor de omvang van die prestaties geen btw aftrekken. Ook de niet-aftrekbare btw vanwege privégebruik van de auto vermindert naar rato.

Voorbeeld:

Verricht je onderneming voor 40% aan vrijgestelde prestaties, dan kun je 40% van de btw niet in aftrek brengen. Er blijft van alle btw dan dus 60% over die wel aftrekbaar is. Voor de niet-aftrekbare btw vanwege privégebruik van de auto is de correctie dan niet 2,7%, maar 60% (100% -/- 40%) x 2,7%.

Bijtelling privégebruik auto

De fiscale spelregels voor de bijtelling privégebruik auto zijn afhankelijk van je ondernemingsvorm:

 • Directeur-grootaandeelhouder (dga) die opereert vanuit een bv >> Je wordt voor het privégebruik van de auto belast in de loonbelasting
 • Ondernemer die opereert vanuit een eenmanszaak, vof, cv of maatschap >> Je wordt voor het privégebruik van de auto belast in de inkomstenbelasting (de bijtelling kan dan nooit méér bedragen dan de werkelijke kosten van de auto in dat jaar (inclusief afschrijving))

Voor de meeste auto’s die vanaf 2017 op kenteken zijn gezet geldt een standaardbijtelling van 22% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). Alleen voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt nog een lagere bijtelling. De lage bijtelling is voor auto’s die sinds 2019 op kenteken zijn gezet, beperkt tot een deel van de cataloguswaarde (met uitzondering van auto’s op waterstof en op zonnecellen). Over het meerdere geldt de normale bijtelling van 22%.

Voor een nieuwe auto gelden in 2024 de volgende bijtellingspercentages en CO2-grenzen:

Bijtellingspercentages en CO2-grenzen voor nieuwe auto’s in 2024
CO2-uitstootBijtelling
0 (op batterij)16% tot € 30.000 (daarboven 22%)
0 (op waterstof of zonnecellen)16% (onbeperkt)
> 022%

Een vastgesteld percentage geldt voor alle auto’s gedurende 60 maanden. Daarna wordt de bijtelling bijgesteld op basis van dan geldende percentages.

Let op! Bijtelling voor auto’s van vóór 2017

Een auto met een datum van eerste toelating tot de weg van uiterlijk 31 december 2016 krijgt na 60 maanden geen bijtelling van 22%, maar van 25%. Tenzij het een elektrische auto is met 0 CO2-uitstoot. Hiervoor wordt de bijtelling in 2024 19% tot een cataloguswaarde van € 30.000 en 25% over het meerdere.

Geen bijtelling

Rijd je jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé met de auto en kun je dit bewijzen, dan geldt hiervoor geen bijtelling. Woon-werkkilometers worden voor de inkomstenbelasting gezien als zakelijk, ook als u thuis gaat lunchen. Voor de btw gelden die kilometers echter als privé.

Let op! Hogere bijtelling voor auto ouder dan 15 jaar

Is je auto ouder dan 15 jaar? Dan bedraagt de standaardbijtelling geen 22% van de cataloguswaarde, maar 35% van de waarde van de auto in het economisch verkeer.

Auto zakelijk of privé rijden – Over de privéauto

Voordelen auto in privé

Een auto in privé aanschaffen heeft een aantal voordelen:

 • De auto blijft privé-eigendom
 • Bij verkoop van de auto realiseer je in privé mogelijk een onbelaste winst (of een niet-aftrekbaar verlies)
 • Er geldt geen bijtelling privégebruik auto
 • Je onderneming hoeft geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik van de auto
  • Als ondernemer in de inkomstenbelasting kun je de auto voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekenen, ook als je de auto voor de winstberekening tot het privévermogen rekent. Andersom kan ook. De keuze voor de omzetbelasting staat dus los van de keuze voor de inkomstenbelasting.
 • Je kunt een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van € 0,23 per zakelijke kilometer (of ten laste van je winst brengen als ondernemer in de inkomstenbelasting)
 • Als dga kun je mogelijk (ten laste van je vrije ruimte) een hogere onkostenvergoeding belastingvrij ontvangen (dit is afhankelijk van de hoogte van je vrije ruimte en andere vergoedingen en verstrekkingen die zijn toegewezen aan de vrije ruimte)
 • Particulieren die een elektrische auto aanschaffen krijgen alleen dit jaar nog subsidie, voor nieuwe elektrische auto’s in 2024 € 2.950, voor gebruikte € 2.000 (de subsidie geldt alleen voor elektrische auto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen € 12.000 en 45.000 en een actieradius van minstens 120 kilometer)
  • Je mag de auto niet tot het ondernemingsvermogen rekenen
  • Het budget voor nieuwe elektrische auto’s is in 2024 nog grotendeels beschikbaar, dat voor gebruikte elektrische auto’s zal naar verwachting rond juli van dit jaar verbruikt zijn
 • Verricht je onderneming btw-belaste prestaties, dan kun je een deel van de btw op gebruik en onderhoud van de auto in aftrek brengen (verricht je onderneming ook btw-vrijgestelde prestaties, dan is geen btw-aftrek mogelijk voor de verhouding vrijgestelde prestaties-totale prestaties)

Nadelen auto in privé

De auto in privé brengt ook een aantal nadelen met zich mee:

 • Je betaalt zelf in privé de aanschafkosten en alle overige autokosten
 • Gemaakte autokosten zijn niet aftrekbaar van je ondernemingswinst (met uitzondering van de onkostenvergoeding van €0,23/km voor je zakelijke kilometers)
 • Afschrijving op de auto kun je niet ten laste brengen van je ondernemingswinst
 • Btw die je betaalt bij aanschaf van de auto kun je niet in aftrek brengen (tenzij je de auto voor de btw als zakelijk aanmerkt >> dit kan namelijk nog steeds ook al merk je de auto voor de inkomstenbelasting aan als privé)

Let op! Belastingdienst kan alsnog aanmerken als zakelijk

Vergoedt je onderneming nagenoeg alle kosten van je privéauto aan jou, dan kan het zijn dat de Belastingdienst je privéauto alsnog aanmerkt als auto van de zaak!

De keuze: Auto zakelijk of privé rijden?

Wat is nu voordeliger, de auto zakelijk of privé rijden? Een exact antwoord is lastig te geven gezien alle omstandigheden en factoren die van invloed zijn. Toch is er wel een aantal grove vuistregels te geven:

Bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers is een privéauto over het algemeen voordeliger.

Maak echter geen ondoordachte keuze en vraag ons om hulp bij een exacte berekening.

Overbrengen naar privé?

Ondernemer in de inkomstenbelasting

Staat een auto eenmaal op de zaak, dan kun je deze als ondernemer in de inkomstenbelasting in beginsel niet overbrengen naar privé. Uitzondering zijn zogenaamde fiscale bijzondere omstandigheden. Daarvan is niet vaak sprake, maar je kunt denken aan:

 • Een wetswijziging of rechterlijke uitspraak, waardoor je een andere keuze zou hebben gemaakt als je hiervan had geweten vóórdat je besloot de auto op de zaak te zetten
 • Als je de auto helemaal niet meer zakelijk zou gebruiken (bijvoorbeeld omdat je een nieuwe auto aanschaft)
  • Je bent dan verplicht de auto voortaan tot het privévermogen te rekenen
  • Deze overgang moet plaatsvinden voor de werkelijke waarde, waardoor je – afhankelijk van de fiscale boekwaarde – een boekwinst of -verlies realiseert. Ook voor de btw kan dit gevolgen hebben.

Ondernemer met een bv

Een auto op naam van de bv is in beginsel altijd zakelijk. Bij een bv is overbrengen naar privé wel mogelijk. Ook zonder bijzondere omstandigheden. Je kunt de auto altijd van je bv verkopen aan jezelf als dga. Vervolgens kun je zakelijke ritten voor de bv maken tegen een vergoeding van € 0,23/km.

Let op! Relatief lage onbelaste vergoeding

Gezien de relatief lage onbelaste vergoeding van € 0,23 per kilometer en de hoge brandstofkosten valt de vergelijking van een auto zakelijk of privé rijden in 2024 mogelijk anders uitvallen dan eerder het geval was.

Meer weten?

Op onze ‘Zakelijke mobiliteit’-pagina vind je alle actualiteiten en tips over een auto zakelijk of privé rijden en andere zakelijke mobiliteits-topics.

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?