Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 11 tips voor gezonde en productievere werknemers
Veel werknemers zijn te zwaar, en gezonde medewerkers verzuimen minder en zijn productiever. Ook werkgevers proberen overgewicht te verminderen, maar hoever mogen zij daarin gaan? 11 tips voor een gezonder personeelsbestand en dus productievere werknemers!
Steeds meer organisaties richten hun kantines gezond in, zo meldt de Volkskrant. Deze verandering illustreert de toegenomen aandacht voor gezondheid en het gewicht van de Nederlandse werknemer. Uit de recentste cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de mannen (53 procent) in 2012 overgewicht had en maar liefst 11 procent obesitas. Voor vrouwen lagen de percentages respectievelijk op 42 en 13 procent. Een BMI boven de 25 geldt als overgewicht, boven de 30 geldt als obesitas.
Eric Janssen van cateraar Sodexo uit Capelle aan den IJssel in de Volkskrant: “Er wordt anders over gezondheid gedacht. Wij serveren elke dag 400.000 lunchklanten, dus hebben een vrij aardig beeld. De klant wil steeds vaker een gezonde lunch. Misschien omdat steeds duidelijker wordt dat een gezonde werknemer goedkoper en productiever is”.
Janssen vertelt ook dat gezonde maaltijden steeds goedkoper worden. Cateraars realiseren dit door samen te werken met de klant. De klant subsidieert vaak gezond eten en compenseert dat met duurdere ongezonde snacks.
Hoever mogen werkgevers gaan bij het stimuleren van de gezondheid van werknemers? HRM-manager Adriaan Heuzinkveld van fietsenbouwer Gazelle: “Een gezonde catering, sportactiviteiten en fietsen naar het werk; ons beleid is langzaam uitgebreid. Inmiddels hebben we ook een heel actieve bedrijfsarts. Die pikt signalen vanuit werknemers op, maar heeft ook een open spreekuur”. Daarnaast biedt Gazelle tweejarige healthchecks aan.
Handvatten voor de werkgever om invloed uit te oefenen op de leefstijl van werknemers met overgewicht! Overgewicht is economisch gewicht. Nederland is een land met welvaart, maar welvaart brengt ook problemen met zich mee. De gevolgen hiervan zijn een stijgende trend in overgewicht en obesitas.
Bron: hrpraktijk.nl
Actueel
Wat is een PAGO? En waarom is dit belangrijk voor goed werkgeverschap?
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk