Skip to main content
4 december 2023

10 tips voor verzuimpreventie

Een goed (preventief) verzuimbeleid is essentieel voor iedere organisatie. Je kunt er het werkgeluk en de productiviteit van medewerkers een boost mee geven en uitval die toch ontstaat effectief begeleiden. Maar hoe kun je jouw beleid nu inzetten op verzuimpreventie en het terugdringen van (ziekte)verzuim? 10 tips van casemanager Willeke.

Door Willeke Kraus, Casemanager

Ziekteverzuim voorkomen begint doorgaans bij bewuster omgaan met de oorzaken van verzuim, bij inzetten op mentale en fysieke gezondheid en een open bedrijfscultuur. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal tips voor verzuimpreventie op een rij, opgesplitst in punten die je op strategisch vlak kunt toepassen en zaken die je op persoonlijk vlak kunt inzetten.

Strategische tips voor verzuimpreventie

6 punten waarmee je binnen het beleid en de cultuur van jouw organisatie een structureel gezonde en ondersteunende werkomgeving kunt creëren:

  1. Balans werk-privé
    Moedig een goede balans tussen werk en privéleven aan. Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden kunnen hierbij helpen.
  2. Cultuur van welzijn
    Ontwikkel een bedrijfscultuur waarin welzijn en gezondheid centraal staan, met o.a. de implementatie van gezondheids- en welzijnsprogramma’s en het bevorderen van een gezonde levensstijl.
  3. Veilige en gezonde werkomgeving
    Zorg voor ergonomisch verantwoorde werkplekken en besteed aandacht aan arbeidsomstandigheden. Dit omvat ook het signaleren en melden van beroepsziekten. Een werkplekonderzoek kan je handvatten bieden.
  4. Preventieve cao-maatregelen
    Integreer preventieve gezondheidsmaatregelen in je cao, zoals regels voor persoonlijke beschermingsmiddelen, veiligheidstrainingen en regelmatige werkplekinspecties.
  5. Communicatie en feedback
    Faciliteer open communicatie binnen de organisatie. Met regelmatige teamvergaderingen en individuele gesprekken werk je aan een transparante en responsieve werksfeer.
  6. Persoonlijke ontwikkeling
    Bied mogelijkheden voor het ontdekken van ontwikkelpotentieel (zoals een ontwikkelassessment), persoonlijke ontwikkeling en groei door trainingen en cursussen. Dit is een stimulans voor de motivatie en betrokkenheid van werknemers.

Verzuimpreventie: 4 tips voor persoonlijke interventie

Naast het nemen van strategische maatregelen voor verzuimpreventie kun je ook denken aan directe acties en ondersteuning aan individuele medewerkers. Dus heel persoonlijk. Zoals:

  1. Ondersteunende hulpbronnen
    Bied toegang tot hulpbronnen zoals coaching, een vertrouwenspersoon of mentale gezondheidsondersteuning.
  2. Vroege signalen herkennen
    Wees alert op tekenen van stress of overbelasting bij individuele medewerkers en grijp vroegtijdig in.
  3. Voorbeeldgedrag van leidinggevenden
    Leidinggevenden moeten zich bewust zijn van de impact van hun gedrag op de werkdruk en het welzijn van hun teamleden.
  4. Gezonde levensstijl stimuleren
    Moedig gezonde levensstijlkeuzes aan, zoals voldoende beweging, gezonde voeding, en voldoende rust.

Meer weten?

Vragen over wat qua verzuimpreventie wijsheid is voor jouw organisatie? Hulp nodig bij het implementeren van nieuwe stappen? Bel of mail ons. Mijn collega’s en ik helpen je graag.

Willeke Kraus
Casemanager Preventie & Verzuim
Tel: +31 (0)316 740 115
E-mail: w.kraus@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?