Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wat verandert er op salarisgebied vanaf 1 juli 2025 en daarna?
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij.
De wetswijzigingen per 1 juli zijn beperkt, maar er zijn toch een enkele punten waar je als HR-professional of werkgever op moet letten:
Het bruto wettelijk minimumuurloon wordt verhoogd naar € 14,40. Op 1 januari 2025 lag dit bedrag nog op € 14,06.
De Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) wordt uitgebreid met:
Hierdoor kunnen werknemers met deze aandoeningen vanaf 1 juli 2025 een financiële tegemoetkoming aanvragen.
Werkgevers met 100 of meer werknemers moeten uiterlijk op 30 juni 2025 rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Deze rapportageverplichting is al van kracht sinds 1 juli 2024. Zorg dus dat je op tijd bent.
De wettelijke vakantiedagen van 2024 vervallen op 1 juli 2025, mits medewerkers voldoende kans hebben gehad om ze op te nemen en hier tijdig over zijn geïnformeerd.
Volgens de Voorjaarsnota en het Belastingplan 2026 zijn dit de belangrijkste wijzigingen:
De mogelijkheid om huisvestingskosten in te houden op het minimumloon wordt afgebouwd in vijf stappen vanaf 1 januari 2026. Vanaf dat moment wordt het inhoudingspercentage elk jaar met 5% verlaagd.
Vanaf 1 juli 2026 worden alleen werkgevers met minder dan 25 medewerkers gecompenseerd bij bedrijfsbeëindiging. Grotere werkgevers vallen buiten deze regeling.
Uiterlijk op 7 juni 2026 moet Nederland deze richtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving. Dat kan leiden tot extra administratieve lasten voor werkgevers.
Sommige voorstellen zijn nog in behandeling of onzeker:
Hoewel een deel van de salariswijzigingen 2025 en vergoedingen in 2026 al is vastgelegd, zorgt de demissionaire status van het kabinet voor onzekerheid. Houd de ontwikkelingen rond Prinsjesdag en wetsvoorstellen goed in de gaten. Planningen kunnen nog verschuiven of worden aangepast.
Bron: Salaris Vanmorgen
Actueel
Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
Wetsvoorstel startupregeling Box 3: wat zijn de fiscale gevolgen?
Thuiswerken over de grens: zo zit het met belasting en sociale zekerheid
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Werken jouw medewerkers (deels) thuis in België of Duitsland? Of woon je zelf in het buitenland terwijl je in Nederland werkt? Dan krijg je te maken met complexe regelgeving over belastingheffing, sociale zekerheid en vaste inrichting. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid. De Benelux-landen en de EU werken aan nieuwe afspraken die het thuiswerken over […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk