Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Reizen tussen camping en werkplek – woon-werkkilometers?
Stel: Een medewerker verblijft in de zomer drie maanden op een camping die niet in zijn woonplaats is. Hij reist elke dag met de auto van de camping naar zijn werkplek en terug. Mag je dit aanmerken als woon-werkverkeer?
Woon-werkverkeer is het reizen tussen de woning of verblijfplaats en de arbeidsplaats. De kilometers gemaakt voor woon- werkverkeer zijn ‘zakelijke’ kilometers. Dit is van belang voor de kilometervergoeding en voor de bijtelling privégebruik auto.
Voor het bepalen van een verblijfplaats gelden dezelfde regels als voor een woonplaats. Dit betekent dat de Belastingdienst naar omstandigheden beoordeelt waar iemand zijn woon- of verblijfplaats heeft. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk aspect.
De woonplaats wordt vooral bepaald aan de hand van een duurzame band met een plaats. Denk bijvoorbeeld aan de plaats waar het sociale leven van de werknemer zich voornamelijk afspeelt, de duurzaamheid daarvan en waar hij volgens de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP) staat ingeschreven.
Ook voor een verblijfplaats moet sprake zijn van enige duurzaamheid. De verblijfplaats bevindt zich in principe op de plaats waar de belastingplichtige de meeste dagen en nachten doorbrengt.
Of je een camping fiscaal gezien als verblijfplaats kunt aanmerken, is dus afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Voor de duurzaamheid is het van belang dat het verblijf op de camping anders dan voor zeer tijdelijk plaatsvindt. Als de werknemer alleen de weekenden op de camping doorbrengt, is de camping fiscaal gezien geen verblijfplaats.
Verblijft de medewerker drie maanden aaneengesloten op een camping, dan is dat in die periode wél zijn verblijfplaats. Het reizen tussen camping en arbeidsplaats is dan woon-werkverkeer. Voor deze kilometers geldt dat je maximaal € 0,21 per kilometer onbelast mag vergoeden. Dit is een gerichte vrijstelling. Als sprake is van een ter beschikking gestelde auto worden deze kilometers gezien als zakelijk verkeer.
Reizen tussen woning en arbeidsplaats en tussen verblijfplaats en arbeidsplaats kunnen je aanmerken als woon-werkverkeer. Reizen tussen de woning en verblijfplaats valt onder privékilometers. Ook als de medewerker naar of van zijn werk nog even zijn woning aandoet, is voor het deel van de reis tussen woning en camping sprake van privékilometers.
Heb je twijfels? Wil je zekerheid? Voor de individuele behandeling van een specifieke casus kun je vooroverleg aanvragen bij je belastingkantoor. Meer informatie over vervoer en reiskosten vind je ook in hoofdstuk 23 van het Handboek Loonheffingen.
Bron: Forum Salaris
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk