Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Mag je verplichte vakantiedagen aanwijzen?
Misschien is het in een bepaalde periode rustig voor jouw bedrijf. Mag je medewerkers dan verplichten om vrije dagen op te nemen? Hoe kun je regels over verplichte vakantiedagen vastleggen? Dit zijn je opties.
Je bent wettelijk verplicht medewerkers minstens vier keer het aantal uren dat hij per week werkt aan vakantiedagen te bieden. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Daar bovenop staat het je vrij om extra vrije dagen te geven. Dat zijn dan de bovenwettelijke vakantiedagen. In principe mogen medewerkers zelf kiezen wanneer ze wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen opnemen. Wil je als werkgever graag een aantal verplichte vakantiedagen inroosteren, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaart of de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw? Dat kan, maar wel onder voorwaarden.
Het mogen aanwijzen van verplichte vrije dagen moet vooraf zijn vastgelegd in de cao. Staat het daar niet, dan moet je vooraf in de arbeidsovereenkomst van je medewerkers aankondigen dat je als werkgever verplichte vakantiedagen mag aanwijzen en hoeveel. Een medewerker stemt hiermee in bij zijn contractondertekening.
Je moet verplichte vrije dagen ruim van tevoren aankondigen, bijvoorbeeld vóór de start van een nieuw jaar, zodat werknemers er op tijd rekening mee kunnen houden. Het is niet verboden om er later in het jaar nog mee te komen, maar netjes is anders.
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vakantiedagen dat je als werkgever mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, zoals de bouwvak in de bouw en schoolvakanties in het onderwijs. Dat zijn collectieve vakanties. Het is welhandig om medewerkers daarnaast nog een aantal vrije dagen voor vrije invulling te geven.
Verplichte vakantiedagen die je aanwijst gaan af van het vakantiedagensaldo van een medewerker. Dit zijn uiteraard wel betaalde vrije dagen. Je mag je werknemers niet opleggen een dag onbetaald verlof te nemen, tenzij ze daar zelf om vragen of expliciet mee akkoord gaan.
Je hoeft op erkende feestdagen, zoals met Pasen en Kerst, niet verplicht vrij te geven, tenzij dat in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Deze dagen zijn wel officiële vrije dagen, maar in bijvoorbeeld de horeca en detailhandel wordt toch vaak gewerkt. Ook is het niet bij wet vastgelegd dat werknemers op deze dagen extra loon krijgen.
Als er geen cao van toepassing is in jouw branche, mag je zelf bepalen welke feestdagen je medewerkers vrij zijn. Een lijst met feestdagen kun je van tevoren vastleggen in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek. Vooraf afgesproken feestdagen gaan niet af van de vakantiedagen die je werknemer ieder jaar heeft. Het zijn extra vrije dagen.
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn gunstige ondernemersklimaat. Met een sterke economie, goed ontwikkelde infrastructuur en gunstige belastingregelingen trekt ons land veel ondernemers aan, nationaal én internationaal. Ook ondernemen in Nederland? Houd dan wel rekening met een aantal fiscale aspecten. Fiscalist Ricardo te Kaat licht er 5 voor je uit. Door Ricardo te Kaat, Fiscalist […]
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk