Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers?
Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat de je grens van 500 privékilometers per jaar niet hebt overschreden. Daarvoor houd je een rittenregistratie bij. Voldoet je rittenregistratie niet aan de eisen of heb je geen rittenregistratie bijgehouden, dan moet je alsnog de bijtelling privégebruik auto betalen.
Let op! Een rittenregistratie die alleen je privéritten vermeldt, vormt onvoldoende bewijs om de bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen.
Kijk voor meer informatie over een correcte rittenregistratie op de Rittenregistratie-pagina van de Belastingdienst en in de Uitvoeringsregeling van de loonbelasting art. 3.13 URLB 2011.
Tip! Heb je een bestelauto van je onderneming die je alleen zakelijk gebruikt? Dan kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. In dat geval hoef je:
Meer over een bestelauto van de zaak en de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ vind je op de pagina ‘Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst.
In 2018 beschikt een dga van een bv over twee auto’s, een Audi R8 Coupe en een Bentley Bentayga. Deze auto’s zijn mede voor privédoeleinden ter beschikking gesteld. Zowel in de loonaangifte van de bv als de aangifte inkomstenbelasting van de dga is geen bijtelling voor privégebruik van deze auto’s opgenomen.
Nadat de dga de rittenregistraties van de beide auto’s heeft verstuurd, constateert de Belastinginspecteur onregelmatigheden in de rittenregistraties:
De Belastingdienst concludeert dat de dga niet heeft bewezen dat de bijtelling achterwege mag blijven. De inspecteur past daarom bij het opleggen van de aanslag inkomstenbelasting aan de dga de bijtelling wegens privégebruik van de auto’s van de zaak toe.
De dga gaat in beroep. Maar ook rechtbank Zeeland-West-Brabant concludeert dat de rittenregistraties van de dga geen betrouwbare weergave zijn van het werkelijke gebruik van de auto’s.
Het beroep van de dga op het vertrouwensbeginsel slaagt evenmin. Er zijn namelijk geen objectieve gegevens waaruit blijkt dat de inspecteur akkoord zou zijn met de rittenregistraties. De rechtbank verklaart het beroepschrift van de dga daarom ongegrond.
Bron: Taxence, Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Actueel
Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
Wetsvoorstel startupregeling Box 3: wat zijn de fiscale gevolgen?
Wat verandert er op salarisgebied vanaf 1 juli 2025 en daarna?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij. […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk