Skip to main content

Public Class: Hoe transparant is jouw gemeente of GR over duurzaamheid?

Gemeenten en duurzaamheid – een perfecte combinatie, zou je denken. Maar wat doet een gemeente nu echt op het gebied van duurzaamheid? Veel, weten we. Maar hoe zichtbaar is dat voor de buitenwereld? Vaak blijft dat onderbelicht. En dat is precies waar de schoen wringt: als gemeente of gemeenschappelijke regeling lever je al een belangrijke bijdrage aan een schoner, socialer en beter Nederland, maar hoe communiceer je dat effectief naar bedrijven, burgers en andere stakeholders?

De urgentie groeit. Terwijl het bedrijfsleven moet voldoen aan de strenge eisen van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), zijn er nog geen verslaggevingsverplichtingen voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Hoe kun jij je als gemeente of gemeenschappelijke regeling toch voorbereiden op wat wellicht komen gaat? Hoe laat je aan je stakeholders zien waar publieke middelen worden ingezet en welke duurzame impact daarmee wordt gerealiseerd?

Aanmelden

Data en tijden

Trainers

Kosten

Kosteloos

Locatie

Mercurion 3, Zevenaar

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze interactieve middag krijg je antwoorden op deze vragen en ontdek je hoe jouw gemeente nu al stappen kan zetten om klaar te zijn voor de toekomst. We bespreken de huidige ontwikkelingen rondom duurzaamheidsrapportage en hoe je kunt communiceren naar je stakeholders, bedrijven én burgers. Je hoort ook wat het bedrijfsleven te wachten staat met de CSRD en wat jouw gemeente hiervan kan leren. Zodat je alvast voorbereid bent op de mogelijk toenemende eisen rondom duurzaamheidsverslaggeving.

Jouw resultaat

Na deze middag ben je volledig bijgepraat over de uitdagingen en kansen van duurzaamheidsverslaggeving en heb je een goed beeld van de actuele ontwikkelingen hierover. Zo gaan we in op wat er al gebeurt op het gebied van duurzaamheid binnen gemeenten en waar mogelijkheden liggen om te rapporteren aan stakeholders.

Je krijgt inzichten vanuit de gemeentelijke praktijk en hoort hoe het bedrijfsleven moet omgaan met de verplichtingen vanuit de CSRD. Samen bespreken we wat hiervan ook relevant kan zijn voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Zodat jij input hebt over hoe je duurzaamheid ook zichtbaarder en transparanter kunt maken voor jouw stakeholders.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is voor financiële functionarissen, verslaggevingsspecialisten, duurzaamheidsspecialisten, raads- en collegeleden, toezichthouders en iedereen die zich bezighoudt met duurzaamheid en verslaggeving binnen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

Samen bereik je meer! Neem daarom een collega mee die duurzaamheid of verslaggeving in jullie organisatie onder zijn hoede heeft. Zo kunnen jullie samen nieuwe kennis opdoen en gelijk de vertaalslag maken naar de praktijk.

Aanpak

Onze dagvoorzitter, Reinier Gosselink, begeleidt je door het programma en start met een korte introductie over duurzaamheid en gemeenten. Vervolgens deelt Anouk Spijkers, CSRD-specialist, de laatste ontwikkelingen en verplichtingen voor het bedrijfsleven en de vertaalslag naar gemeenten.

Mirjam Groenendijk van Scalabor en een vertegenwoordiger van de gemeente Winterswijk delen hoe zij duurzaamheid in de praktijk brengen.

Met een interactieve aanpak is er volop ruimte voor vragen en het delen van ervaringen.

Programma

13:00 – 13:30 uur: Ontvangst en inloop

13:30 – 14:00 uur: Opening en introductie door dagvoorzitter Reinier Gosselink

14:00 – 14:30 uur: De CSRD voor het bedrijfsleven uitgelegd door Anouk Spijkers RA, CSRD-specialist Stolwijk Kelderman

14:30 – 14:45 uur: Scalabor en duurzaamheid in de S. door Mirjam Groenendijk

14:45 – 15:00 uur: Pauze

15:00 – 15:30 uur: Ontwikkelingen in verslaggeving bij gemeenten door Anouk Spijkers

15:30 – 15:45 uur: Duurzaamheidsverslaggeving bij gemeente Winterswijk

15:45 – 16:15 uur: Wat gemeenten rapporteren over duurzaamheid door Reinier Gosselink

16:15 – 16:30 uur: Q&A

16:30 – 17:00 uur: Napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Aanmelden voor Public Class: Hoe transparant is jouw gemeente of GR over duurzaamheid?