Skip to main content
24 mei 2023

Coronaschulden: Belastingdienst trekt betalingsregelingen niet-aflossers in

Heb je een betalingsregeling met de Belastingdienst voor het aflossen van coronabelastingschulden? Dan moet je deze sinds 1 oktober 2022 aflossen. Houd je aan de voorwaarden van de betalingsregeling, want anders zal de Belastingdienst vanaf 13 juni 2023 je regeling intrekken.

Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 met de aflossing van de coronabelastingschulden starten. Toch lopen anno nu rond de 96.000 ondernemers hierop achter. Ruim 60.000 daarvan hebben zelfs nog helemaal niet afgelost. Dit ondanks dat meer dan 50% een relatief lage schuld heeft, minder dan € 5.000 of tussen de € 5.000 en € 10.000.

Voorwaarden betalingsregeling coronabelastingschulden

Voor de betalingsregeling van coronabelastingschulden hanteert de Belastingdienst de volgende voorwaarden:

  • Per oktober 2022 maandelijks in gelijke termijnen aflossen, verspreid over maximaal vijf jaar.
  • Tijdig en juist belastingaangiften indienen voor belastingen (o.a. btw en loonheffing) vanaf 1 oktober 2022 en betalingen die hieruit voortvloeien tijdig en volledig voldoen.

Aanmaning van Belastingdienst

Heb je een betalingsachterstand op coronabelastingschulden en/of lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022, dan heeft de Belastingdienst je daarover meermaals schriftelijk geïnformeerd. In de brief die je rond 11 april 2023 hebt ontvangen, werd je bovendien nog eens gemaand om binnen 14 dagen na dagtekening van de brief je betalingsachterstand in te lopen.

Intrekking betalingsregeling vanaf 13 juni

Heb je de betalingsachterstand nu nog steeds niet ingelopen, dan ontvang je vanaf 13 juni 2023 een beschikking van de Belastingdienst, waarin staat dat ze de betalingsregeling intrekt. Invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten voorkomen? Je hebt na ontvangst van de beschikking nog 14 dagen om in één keer het hele bedrag van je coronabelastingschuld te betalen.

Als je één aflossingstermijn achterloopt

De Belastingdienst trekt niet gelijk je betalingsregeling in, als je maximaal één aflossingstermijn achterloopt. Voldoe je alsnog snel, dan kun je intrekking dus nog voorkomen.

Alternatieven als je echt niet kunt voldoen

Lukt het echt niet om aan de voorwaarden van de betalingsregeling te voldoen? Ook dan zijn er nog mogelijkheden. Maar kom wel snel in actie, zodat je wellicht nog kunt voorkomen dat de Belastingdienst je regeling intrekt. Je kunt vragen om:

  • Aflossen verspreid over zeven in plaats van vijf jaar.
  • Per kwartaal in plaats van per maand aflossen.
  • Een eenmalige betaalpauze van maximaal zes maanden (let op: dit verhoogt de daarop volgende maandbedragen).

Onterechte intrekking betalingsregeling?

Vermoed je onterecht intrekken van jouw betalingsregeling? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst. Ze kan de intrekking dan mogelijk nog ongedaan maken.

 

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?