Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Preferente aandelen bij bedrijfsopvolging: wat verandert er in 2026 en hoe speel je erop in?
Vanaf 1 januari 2026 vallen preferente aandelen in de meeste gevallen niet meer onder het fiscaal voordeel van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De wetgever beschouwt deze aandelen namelijk vooral als belegging in plaats van als ondernemingsvermogen. Maar er is een belangrijke uitzondering: preferente aandelen bij gefaseerde bedrijfsopvolging. Fiscalisten Yasmijn ten Camp en Han Schut leggen uit hoe het zit en wat je als ondernemer of dga nu kunt doen om (in de toekomst) toch de BOR te kunnen benutten.
Door fiscalisten Yasmijn ten Camp en Han Schut
Preferente aandelen geven een aandeelhouder voorrang bij winstuitkeringen of bij een uitkering van het vermogen bij liquidatie. Heb jij preferente aandelen in je bezit? Dan krijg je eerst je deel van de winst. De overige aandeelhouders ontvangen daarna pas hun aandeel.
Bij een bedrijfsopvolging werden preferente aandelen tot nu toe vaak gebruikt in fiscale planningen: ze gaven ouders bijvoorbeeld een blijvend financieel belang terwijl het stemrecht en/of eigendom al (deels) werd overgedragen aan de kinderen.
De BOR is bedoeld om de overdracht van ondernemingsvermogen fiscaal vriendelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld bij een schenking of vererving van een bedrijf. De wetgever vindt echter dat preferente aandelen te veel het karakter van een belegging hebben. Hierdoor lopen preferente aandeelhouders minder ondernemersrisico dan houders van gewone aandelen. Daarom wijzigt de BOR: vanaf 2026 vallen preferente aandelen in de meeste gevallen buiten de BOR. Dat betekent mogelijk fors meer schenk- of erfbelasting bij overdracht van het bedrijf.
Er blijft één manier over om preferente aandelen wél onder de BOR te laten vallen: via een gefaseerde bedrijfsopvolging. Dit is een overgang waarbij jij als ondernemer de gewone aandelen overdraagt aan je opvolger, terwijl je zelf preferente aandelen verkrijgt. Bij overlijden of latere schenking kunnen die preferente aandelen alsnog onder de BOR vallen – mits je aan de voorwaarden voldoet:
Let op: geef je de gewone aandelen pas later uit? Dan vallen de preferente aandelen niet onder de BOR. Timing is dus belangrijk!
Overigens kan ook in andere gevallen sprake zijn van preferente aandelen. Hieronder een voorbeeld.
Stel je bent dga van bv X. De vennootschap heeft aandelen A en B, die recht geven op een jaarlijkse uitkering van 4% over de winst- en agioreserves. De restwinst wordt verdeeld op basis van het nominale aandelenkapitaal.
Wat gebeurt er dan?
Deze wetswijziging van de BOR heeft directe impact op jouw fiscale strategie bij overdracht van je onderneming. Gebruik je of overweeg je een preferente structuur? Laat je dan tijdig adviseren.
Valt elk soort preferent aandeel buiten de BOR vanaf 2026? Nee. Alleen preferente aandelen die niet passen binnen een gefaseerde bedrijfsopvolging worden uitgesloten.
Wat is het verschil tussen gewone en preferente aandelen bij bedrijfsopvolging? Gewone aandelen geven recht op stem en restwinst; preferente aandelen vooral op vaste winstuitkering die voorgaat op de andere aandeelhouders.
Is het te laat om nog iets aan te passen vóór 2026? Nee, maar je moet snel handelen. De wijziging gaat in per 1 januari 2026. Tijdig advies en herstructurering zijn essentieel.
De regels rondom preferente aandelen en de bedrijfsopvolgingsregeling worden strenger. Toch kun je met een slimme opzet, zoals een gefaseerde bedrijfsopvolging, het belastingvoordeel behouden. Neem geen risico’s. Laat jouw structuur tijdig doorlichten.
Wil je weten of jouw preferente aandelen nog binnen de BOR passen? Bel of mail ons. We helpen je graag.
Fiscalist T +31 (0)314 369 111 E yasmijntencamp@stolwijkkelderman.nl
Fiscalist T +31 (0)314 369 111 E hanschut@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Wat is een PAGO? En waarom is dit belangrijk voor goed werkgeverschap?
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk