Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Preferente aandelen bij bedrijfsopvolging: wat verandert er in 2026 en hoe speel je erop in?
Vanaf 1 januari 2026 vallen preferente aandelen in de meeste gevallen niet meer onder het fiscaal voordeel van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De wetgever beschouwt deze aandelen namelijk vooral als belegging in plaats van als ondernemingsvermogen. Maar er is een belangrijke uitzondering: preferente aandelen bij gefaseerde bedrijfsopvolging. Fiscalisten Yasmijn ten Camp en Han Schut leggen uit hoe het zit en wat je als ondernemer of dga nu kunt doen om (in de toekomst) toch de BOR te kunnen benutten.
Door fiscalisten Yasmijn ten Camp en Han Schut
Preferente aandelen geven een aandeelhouder voorrang bij winstuitkeringen of bij een uitkering van het vermogen bij liquidatie. Heb jij preferente aandelen in je bezit? Dan krijg je eerst je deel van de winst. De overige aandeelhouders ontvangen daarna pas hun aandeel.
Bij een bedrijfsopvolging werden preferente aandelen tot nu toe vaak gebruikt in fiscale planningen: ze gaven ouders bijvoorbeeld een blijvend financieel belang terwijl het stemrecht en/of eigendom al (deels) werd overgedragen aan de kinderen.
De BOR is bedoeld om de overdracht van ondernemingsvermogen fiscaal vriendelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld bij een schenking of vererving van een bedrijf. De wetgever vindt echter dat preferente aandelen te veel het karakter van een belegging hebben. Hierdoor lopen preferente aandeelhouders minder ondernemersrisico dan houders van gewone aandelen. Daarom wijzigt de BOR: vanaf 2026 vallen preferente aandelen in de meeste gevallen buiten de BOR. Dat betekent mogelijk fors meer schenk- of erfbelasting bij overdracht van het bedrijf.
Er blijft één manier over om preferente aandelen wél onder de BOR te laten vallen: via een gefaseerde bedrijfsopvolging. Dit is een overgang waarbij jij als ondernemer de gewone aandelen overdraagt aan je opvolger, terwijl je zelf preferente aandelen verkrijgt. Bij overlijden of latere schenking kunnen die preferente aandelen alsnog onder de BOR vallen – mits je aan de voorwaarden voldoet:
Let op: geef je de gewone aandelen pas later uit? Dan vallen de preferente aandelen niet onder de BOR. Timing is dus belangrijk!
Overigens kan ook in andere gevallen sprake zijn van preferente aandelen. Hieronder een voorbeeld.
Stel je bent dga van bv X. De vennootschap heeft aandelen A en B, die recht geven op een jaarlijkse uitkering van 4% over de winst- en agioreserves. De restwinst wordt verdeeld op basis van het nominale aandelenkapitaal.
Wat gebeurt er dan?
Deze wetswijziging van de BOR heeft directe impact op jouw fiscale strategie bij overdracht van je onderneming. Gebruik je of overweeg je een preferente structuur? Laat je dan tijdig adviseren.
Valt elk soort preferent aandeel buiten de BOR vanaf 2026? Nee. Alleen preferente aandelen die niet passen binnen een gefaseerde bedrijfsopvolging worden uitgesloten.
Wat is het verschil tussen gewone en preferente aandelen bij bedrijfsopvolging? Gewone aandelen geven recht op stem en restwinst; preferente aandelen vooral op vaste winstuitkering die voorgaat op de andere aandeelhouders.
Is het te laat om nog iets aan te passen vóór 2026? Nee, maar je moet snel handelen. De wijziging gaat in per 1 januari 2026. Tijdig advies en herstructurering zijn essentieel.
De regels rondom preferente aandelen en de bedrijfsopvolgingsregeling worden strenger. Toch kun je met een slimme opzet, zoals een gefaseerde bedrijfsopvolging, het belastingvoordeel behouden. Neem geen risico’s. Laat jouw structuur tijdig doorlichten.
Wil je weten of jouw preferente aandelen nog binnen de BOR passen? Bel of mail ons. We helpen je graag.
Fiscalist T +31 (0)314 369 111 E yasmijntencamp@stolwijkkelderman.nl
Fiscalist T +31 (0)314 369 111 E hanschut@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk