Skip to main content

Financieel due diligence: waarde drivers en financiële risico’s

Waarom een financieel due diligence onderzoek door Stolwijk vanWijk?

 • Inzicht
  Ontdek wat de waarde drivers en financiële risico’s en kansen van een onderneming zijn.
 • Wat koop je daadwerkelijk?
  Krijg niet alleen financiële informatie maar ook een heldere interpretatie van de cijfers.
 • Richtinggevend
  Weet waar je aan toe bent qua waardering van de onderneming en financiering en structurering van een transactie.

Financieel (buy-side/aankoop) due diligence

Tijdens het aankoop- of verkoopproces van een bedrijf komen er veel vragen op je af als ondernemer. Het is cruciaal om voldoende kennis te hebben van specifieke transactierisico’s, zodat:

 • Jij geen zaken over het hoofd ziet die pas na de aankoop naar voren komen, oftewel de beruchte ‘lijken in de kast’
 • Tijdens onderhandelingen beschikt over de juiste argumenten

 

Financieel due diligence voor kopers

Laat ons je daarom helpen met een financieel due diligence onderzoek, speciaal gericht op potentiële kopers zoals jij. Binnen het onderzoek nemen we de financiële veronderstellingen van de voorgenomen transactie voor je onder de loep. Zo krijg jij een duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat koop ik nu écht?’.

Uiteraard mag je van ons, naast inzicht in financiële informatie, ook een interpretatie van die informatie verwachten. Om er zeker van te zijn dat jij straks weet waar je aan toe bent, hebben we oog voor zowel de historische financiële informatie van de onderneming als de prognoses voor de toekomst die de verkoper heeft opgesteld.

Onze belangrijkste doelstellingen van financieel due diligence:

 • Ontdekken wat de belangrijkste waarde drivers van de onderneming zijn
 • Inzichtelijk maken van financiële risico’s en kansen
 • Toetsen van initiële veronderstellingen en criteria (o.a. voor jouw bedrijfswaardering), met name door analyse van:
  • Onderliggende historische financiële informatie
  • Tussentijdse financiële ontwikkelingen
  • Financiële verwachtingen van de onderneming
  • Potentiële onderhandelingspunten en dealbreakers om jouw onderhandelingspositie mee te versterken (bijvoorbeeld voor een prijscorrectie)

De uitkomsten van het financieel due diligence onderzoek geven richting aan verschillende aspecten van de acquisitie, zoals de bedrijfswaardering maar ook de financiering en structurering van de transactie. Met het inzicht dat wij je bieden, ben je in staat een weloverwogen beslissing te nemen over de voorgenomen transactie.

Financieel sell-side due diligence

Bevind jij je aan de verkoopkant (sell side) van een potentiële transactie, dan is er een grote kans dat je voor een verkoopproces meerdere potentiële kopers uitnodigt. Die willen dan ieder voor zich hun eigen boekenonderzoek uitvoeren. Dit kan jou als verkopende partij veel tijd en geld kosten. Wat dan kan helpen? Ons sell-side due diligence onderzoek, ook wel vendor assistance genoemd. Dit is een rapportage van het te verkopen bedrijfsonderdeel, opgesteld in opdracht van jou als verkoper, maar expliciet bedoeld voor de koper.

Voordelen van sell-side due diligence/vendor assistance:

 • Jij bepaalt de omvang en diepgang van het onderzoek
 • Jij krijgt als eerste inzicht in de onderzoeksresultaten, waardoor je eventuele negatieve aspecten vooraf kunt repareren of passend kunt verwerken in het verkoopproces
 • Je bespaart tijd, doordat jouw vendor assistance rapportage ervoor zorgt dat potentiële kopers niet ook nog ieder voor zich onderzoek hoeven uit te voeren
 • Je elimineert de noodzaak om exclusiviteit aan een potentiële koper te geven, waardoor je meer partijen langer aangehaakt kunt houden bij het verkoopproces

Vendor assistance voor goede biedingen

We stellen jouw vendor assistance rapportage beschikbaar aan potentiële kopers en hun adviseurs. Op basis daarvan kunnen zij realistische inschattingen maken voor aandachtspunten en risico’s en kwalitatief hoogwaardige biedingen uitbrengen. Elke koper doet dit met dank aan jouw rapportage op basis van gelijkwaardige informatie en slechts nog met beperkt eigen onderzoek.

Wat koop je nu daadwerkelijk?

Wij helpen je inzicht te krijgen in de belangrijkste waardebepalende factoren, neem contact met ons op.