Waarom samenwerken met Stolwijk vanWijk bij bedrijfsoverdracht?
Als jij je bedrijf wilt overdragen, dan kan het maar zo zijn dat een medewerker hierin is geïnteresseerd en je potentiële kandidaat wordt. Interessant, want jij kent deze persoon al en hij of zij heeft andersom ook al ervaring met jouw organisatie, vakgebied en klantenkring. Maar ondernemer worden doe je niet uit het niets. Daar gaan gedegen onderzoek en een goed plan aan vooraf.
Het traject van een management buy-out (MBO) zorgt voor een compleet nieuwe situatie. En dat kan nogal wat vragen oproepen:
Hoe je dit invult, is van grote invloed op het succes van een management buy-out. Hulp nodig in het traject? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Schakel ons in voor het krijgen van antwoorden op je vragen en:
Gaat het zittende management, aandeelhouders of een medewerker je bedrijf overnemen, wees dan alert en voorzichtig. Het is vaak een gevoelig proces: Waar voorheen jouw belangen en die van de andere partij parallel liepen, hebben jullie nu opeens tegenstrijdige belangen. En houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat de beoogde management buy-out onverwachts niet doorgaat. Bijvoorbeeld omdat degene die je bedrijf wil overnemen geen financiering kan krijgen of omdat jijzelf uiteindelijk liever kiest voor een andere partij, omdat dit strategisch beter is. Zoiets kan de verhoudingen binnen je bedrijf flink verstoren.
Als bedrijfsopvolging binnen de familie niet gewenst is, bijvoorbeeld omdat er geen geschikte kandidaat is, kun je overwegen om je bedrijf over te dragen aan het management. Mits dat capabel is en interesse heeft.
Draag je het bedrijf over aan zittend management, dan kun je snel door het verkoopproces. Stappen 1 tot en met 4 (exit readiness, het informatiememorandum, kopers benaderen en een geheimhoudingsverklaring) zijn dan weinig tot niet relevant. Je stapt als het ware in bij het opstellen van de intentieovereenkomst (Letter of Intent – LOI).
Extra aandacht verdient de management buy-out fase waarin je de financiering verkrijgt voor de koopsom. Hierbij onderscheiden we eigen vermogen en vreemd vermogen. Naast eigen inbreng kun je bijvoorbeeld een participatiemaatschappij betrekken voor het eigen vermogen. Hiervoor kunnen we je in contact brengen met de juiste betrouwbare partijen. Het grootste deel van de koopsom wordt doorgaans echter geleend van de bank.
Het kan voorkomen dat de eigen inbreng en het aangetrokken vreemd vermogen samen niet voldoende zijn om de volledige verkoopprijs van te bekostigen. In dergelijke gevallen is het niet ongebruikelijk dat de koper een deel van de koopsom schuldig blijft aan de verkoper. Dit kan bijvoorbeeld met een achtergestelde lening. Dit vermindert het risico voor de bank, aangezien zij de achtergestelde lening van de verkoper beschouwt als risicodragend vermogen. Bovendien toont dit aan dat de verkoper vertrouwen heeft in een succesvolle overname op de lange termijn.
Gebruikmaken van ons netwerk voor het betrekken van participatiemaatschappijen? Laat het ons weten. Ook als we je kunnen helpen met onze contacten bij banken en onze ruime ervaring met financiering van management buy-outs en andere overnameconstructies met bijvoorbeeld achtergestelde leningen (Vendor Loans), earn-out regelingen en gefaseerde overnames.
Een overname door het zittende management heeft veel voordelen. Waaronder de snelheid waarmee je het proces kunt doorlopen. Verder zijn bepalend voor je succes:
Goed geregelde bedrijfsoverdracht, de beste investering in de toekomst van het bedrijf
Voor hulp bij overdracht naar het zittende management, neem contact met ons op.
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk