Welke toegevoegde waarde biedt Stolwijk vanWijk bij verkoop van jouw bedrijf?
Jij hebt je jaren, of misschien wel tientallen jaren, ingezet voor de groei van jouw onderneming. Ook voor jou komt eens het moment om na te denken over opvolging in familie. Heb je een zoon of dochter die in aanmerking komt voor overname van het familiebedrijf? Of denk je aan een ander familielid?
Ook is het mogelijk dat je binnen de familie geen geschikte opvolger hebt, maar overweegt het bedrijf over te dragen aan het zittende management. Wat je ook wenst en hoe je er ook instaat, opvolging binnen een familiebedrijf is een complexe zaak. Maar wel een zaak die, mits als proces goed begeleid, tot veel trots en blijdschap kan leiden bij zowel jezelf als de opvolger.
Meer weten over het proces van bedrijfsoverdracht? Wij hebben het bedrijfsoverdrachtsproces voor je in kaart gebracht.
Is bedrijfsopvolging binnen de familie niet gewenst of niet haalbaar? Dan kun je een bedrijfsoverdracht aan het management overwegen. Het voordeel:
Als een medewerker of managementteam de onderneming geheel of gedeeltelijk wil overnemen, spreken we van een Management Buy-Out (MBO). De vertrekkende ondernemer volgt dan vaak het ‘standaard’ verkoopproces vanaf de Intentieovereenkomst (LOI). Wij adviseren je om extra aandacht te hebben voor de fase waarin je de financiering van de koopsom verkrijgt.
In de financieringsfase kun je onderscheid maken tussen verschillende vormen van eigen en vreemd vermogen. En dan hebben we het niet alleen over je eigen inbreng versus een lening bij een bank, maar kun je ook denken aan het betrekken van een participatiemaatschappij (private equity). Die tweede, een lening bij de bank, wordt echter het vaakst ingezet voor het grootste deel van een koopsom.
Is eigen inbreng samen met aangetrokken vreemd vermogen niet toereikend? Dan is het (zeker bij MBO-trajecten) niet ongebruikelijk dat de verkoper een gedeelte van de koopsom aan de koper terugleent. Of dat de koper een deel van de te betalen koopsom schuldig mag blijven aan de verkoper. Dit in de vorm van een achtergestelde lening. Voor de bank neemt het risico van de financiering hiermee af, aangezien zij de achtergestelde lening van de verkoper aanmerkt als risicodragend vermogen. Daarnaast blijkt hieruit dat de verkoper vertrouwen heeft in de goede afloop van de overname op langere termijn.
Stolwijk van Wijk heeft ruime ervaring met financieringsconstructies zoals achtergestelde leningen (Vendor Loans), earn-out regelingen en gefaseerde overnames. Reken dus ook op ons voor structurerings- en financieringsvraagstukken van overnametransacties.
Voor een overdracht van generatie op generatie, neem contact met ons op.
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk