Waarom een due diligence onderzoek door Stolwijk vanWijk?
Je hebt verhalen gehoord over succesvolle transactieprocessen die geëindigd zijn met een bittere nasmaak? Vernomen dat een transactieproces in een laat stadium werd beëindigd, omdat er discussies over de interpretatie van werkkapitaal en netto schuld waren? Zorg dat je van meet af aan alles helder krijgt en ga voor ons advies over onder andere het werkkapitaal-afrekeningsmechanisme.
Bij een overname wordt van de verkopende partij verwacht dat hij een zeker niveau van werkkapitaal overdraagt aan de koper. Deze regeling voorkomt dat een verkoper zijn debiteuren vervroegd incasseert of betalingen aan crediteuren uitstelt. Overeenstemmingen over de hoogte maar ook over wat jullie samen als werkkapitaal definiëren moet je vastleggen in de koopovereenkomst. Maar wat is een reële hoogte van het werkkapitaal, oftewel voor welke working capital target ga je? En wat schaar je hier wel of niet onder?
Het komt regelmatig voor dat een verkoper en koper wachten tot het einde van het overnameproces om een overeenstemming te bereiken over het werkkapitaal. Wij raden je dit echt af! Het aanwezige werkkapitaal kan namelijk leiden tot een aanzienlijke aanpassing van de definitieve koopsom. Maak het gelijk bespreekbaar en maak er afspraken over. Dat is de enige manier om vervelende verrassingen in een (te) laat stadium te voorkomen.
Schakel ons in voor:
Voorkom verrassingen met due diligence
Wat zijn de waardebepalers en risico’s in jouw overnameproces? Neem contact met ons op
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk