Skip to main content

SKN-participanten: aandeelhouders of cultuurbewaarders?

Een groeiende organisatie wil je natuurlijk steeds verder door ontwikkelen. Tegelijkertijd is het zaak al het goede te behouden, de cultuur en het DNA van je organisatie bijvoorbeeld. Je medewerkers zijn daarvan de voornaamste dragers. Mensen op sleutelposities binnen SKN krijgen daarom de mogelijkheid om via participatie hun verbondenheid met SKN verder te versterken.

Net als zo’n 20 andere collega’s besloten Koen Hijl en Matthijs Koppelaar onlangs om deel te nemen aan het SKN-medewerkers-participatieplan. In dit artikel delen zij hun gedachten hierover met elkaar.

MATTHIJS AAN KOEN: Jij werkt inmiddels sinds 2017 bij SKN. Is commitment aan de organisatie voor jou altijd vanzelfsprekend geweest?

Koen: “Nou, misschien niet helemaal. Op het moment dat ik overstapte naar Philipsen was er nog geen sprake van de toen aanstaande samenwerking met Stolwijk Kennisnetwerk. Ik had juist bewust voor de overstap naar een relatief kleine organisatie gekozen. Toen ik in het najaar van 2019 hoorde dat we onderdeel zouden gaan uitmaken van een flink groter geheel, was ik best sceptisch. Zoiets had ik namelijk al wel eerder meegemaakt en mijn ervaringen van toen waren niet per se positief.”

Toch zit je er nog steeds en je participeert!
“Klopt. Mijn scepsis was niet van lange duur. In de loop van 2020 brak de coronapandemie uit. Op een zondag in maart kwamen we als vanzelf met een aantal specialisten bij elkaar en zetten we in no-time voor onze klanten een corona taskforce op. Dat was indrukwekkend. Zo snel iets dergelijks neerzetten hadden we als Philipsen alleen niet gekund. De samenwerking voelde al gauw goed. Voor mij ging de knop toen wel echt om. Hoe is dat voor jou?”

Koen_Hijl_CS21300

Koen Hijl

  • Geboren 1983 in Boxmeer
  • Woont in Cuijk
  • Fiscalist bij Stolwijk Philipsen sinds 2017
  • Studeerde Fiscale economie
Matthijs Koppelaar

Matthijs Koppelaar

  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..

“Voor mij geldt eigenlijk dat ik mij meteen thuis voelde bij SKN. Al tijdens het sollicitatiegesprek belandde ik in een warm bad. Toen ze mij tijdens mijn jaargesprek eind 2022 vroegen om te participeren voelde ik geen enkele twijfel. Dit is een organisatie waar ik het volste vertrouwen in heb en waar ik nog heel lang voor wil werken.”

Je zegt dat je niet twijfelde, maar je hebt de regeling toch wel even tegen het licht gehouden?
“Natuurlijk deed ik dat. Ik heb het er thuis over gehad, want je gaat toch een langdurig commitment aan, waar ook een investering aan vast zit. Maar het vertrouwen dat sprak uit de vraag of ik wilde deelnemen deed mij ontzettend goed.

“Op het certificaat dat we uitgereikt kregen, stond de tekst bewijs van duurzame verbinding. Zoiets raakt me wel.”

Als fiscalist heb jij vast ook het nodige afgewogen voordat je er ja tegen zei?
“Zeker. Maar andere collega’s hadden ook de nodige checks gedaan toen, in samenspraak met de eerste groep participanten, de regeling tot stand kwam. Het bleek solide in elkaar te zitten en ik heb vertrouwen in SKN als organisatie. Ik heb mijzelf trouwens nog even de vraag gesteld of ik in de nabije toekomst andere carrièrewensen had, maar dat was (en is) niet zo. Ik vind het mooi dat de organisatie in mij een persoon ziet waar ze de toekomst mee in willen. Daaruit blijkt waardering en vertrouwen. Dus was er wel snel uit.”

Voelt werken bij SKN nu op de een of andere manier anders voor jou, Matthijs?
“Nee, op zich niet. Ik was volop gemotiveerd en dat ben ik nog steeds. Ik voel mij betrokken, echt een onderdeel van. In die zin vind ik het ook mooi dat je via de participantenbijeenkomsten meer op de hoogte blijft van de visie en strategie van de organisatie. Dat is iets moois om deelgenoot van te zijn.”

Dat ben ik met je eens. Maar vertel dan eens, hoe zie jij in die zin de toekomst van SKN voor je?
“Het netwerk zal zich waarschijnlijk steeds verder uitbreiden met nog meer specialisten. Wat ik belangrijk vind is dat we daarbij wel onze identiteit behouden. De organisatie die er nu staat heeft iets bijzonders. Het draait er niet om euro’s, maar om mensen. Dit is iets wat we niet uit het oog mogen verliezen.

Wat zie jij als je vooruitkijkt?
“Als ik zie wat we met z’n allen van plan zijn, heb ik heel veel vertrouwen in de toekomst. De Integratie van Stolwijk Philipsen in SKN verloopt tot nu toe prima. De culturen sluiten goed op elkaar aan en iedereen zit op dezelfde manier in de wedstrijd. En dat voelt goed. Qua omvang kan SKN nog misschien nog best groeien, maar ik vind het wel belangrijk dat we in de teams de balans bewaren tussen junioren en meer ervaren collega’s en medewerkers helpen om zich verder te ontwikkelen, zodat zij voor onze klanten het verschil kunnen maken. Verder zou ik het mooi vinden als we autonoom blijven, zodat collega’s en klanten zich optimaal bij ons thuis blijven voelen.”

Terug