Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire rendement? Kom dan nu in actie. Lees verder en ontdek wat je te doen staat.
Met het aannemen van de wet is de regeling voor werkelijk rendement box 3 wettelijk verankerd. Eerder kon je alleen op basis van jurisprudentie (o.a. uitspraken van de Hoge Raad) belasting betalen over je werkelijke rendement in plaats van het forfait. Nu is de regeling officieel en zijn de voorwaarden helder. Heb je minder rendement behaald dan het wettelijke forfait, dan kun je mogelijk geld terugkrijgen.
De tegenbewijsregeling is niet voor alle jaren of alle belastingplichtigen toepasbaar. Zo zit het:
Sinds 10 juli 2025 is het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Gebruik dit formulier als je gebruik wilt maken van de tegenbewijsregeling voor werkelijk rendement box 3.
Je kunt alleen gebruikmaken van de tegenbewijsregeling met het invullen van het OWR-formulier. Vul per belastingjaar je werkelijk rendement box 3 in en dien tijdig en volledig in.
Kun je bepaalde informatie of bewijsstukken niet kwijt in het formulier? Dan mag je die binnen 6 weken na indiening aanvullend aanleveren.
De Belastingdienst stuurt attentiebrieven naar alle belastingplichtigen van wie de aanslag nog niet definitief is opgelegd; rechtstreeks naar jou – niet naar je fiscaal adviseur. Dit gebeurt in fases en per belastingjaar. Zijn bijvoorbeeld de aanslagen 2022, 2023 en 2024 nog niet definitief opgelegd, dan ontvang je als belastingplichtige 3 brieven.
Na ontvangst heb je:
Daarnaast stuurt de Belastingdienst motiveringsbrieven naar alle belastingplichtigen die een bezwaar of verzoek om ambtshalve vermindering indienden. Ook dit gebeurt in fases, maar in de motiveringsbrieven worden verschillende belastingjaren wel gecombineerd. Je ontvangt als belastingplichtige dan dus maar 1 motiveringsbrief.
Na ontvangst van een motiveringsbrief heb je 12 weken om het OWR-formulier voor je werkelijk rendement box 3 in te dienen, ook als je een fiscaal dienstverlener hebt.
Heb je een definitieve aanslag over 2017, 2018, 2019 of 2020 die op 24 december 2021 al vaststond? Dan kun je nu nog geen beroep doen op de tegenbewijsregeling.
In dat geval loopt nog een aparte juridische procedure: de massaalbezwaarplusprocedure (MB+-procedure). Als de Hoge Raad daarin oordeelt dat ook deze groep recht heeft op herstel, kun je alsnog je werkelijk rendement box 3 opgeven via het OWR-formulier.
Om gebruik te maken van de tegenbewijsregeling voor werkelijk rendement box 3, volg je deze stappen:
De regels zijn nu duidelijk, het formulier is beschikbaar, en de termijnen lopen. Wacht dus niet af: controleer je situatie, bespreek de opties waar nodig met je fiscaal adviseur en zorg dat je het formulier voor je werkelijk rendement box 3 op tijd indient. Zo voorkom je dat je belasting betaalt over rendement dat je nooit hebt gehad.
Bron: SRA
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk